piątek, 19 grudnia 2014

Piernik z suszonymi śliwkami

Piernik z suszonymi śliwkami - przepis

Elegancki i dostojny Pan Piernik z suszonymi śliwkami. Doskonały w smaku i niezwykle prosty. Jego doskonałość polega na tym, że wykorzystujemy do niego upite w rumie suszone śliwki, które w mocno korzennym cieście komponują się wybornie. Pięknie rośnie, ładnie się kroi i nie jest bardzo suchy.
Jeden z lepszych pierników, które możemy w dodatku przygotować last minute. 
Cieszę się, że natrafiłam na ten przepis, bo taki pomysł na piernika krążył w głowie mi od dawna.
Polecam Wam przetestowanie go na najbliższe święta. Nie zawiedziecie się, a oczarujecie rodzinę i bliskich. 
Jeśli piernik będą spożywały również dzieci pomińcie rum, a zastąpcie go esencją herbacianą.



Piernik ze śliwkami w rumie


Przepis stąd

SKŁADNIKI:
50g masła
120g miodu (u mnie gryczany)
2 łyżki przyprawy piernikowej
3 jajka
100g cukru pudru
1/4 szklanki mleka
300g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
200g śliwek suszonych
rum do zalania śliwek (100-150ml)

oraz:
100g czekolady (u mnie deserowa)
2 łyżki masła
migdały do dekoracji

KEKSÓWKA dł. 25cm wyłożona papierem do pieczenia

Dzień przed pieczeniem kroimy suszone śliwki i zalewamy rumem. Przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc.
W rondelku umieszczamy masło, miód i przyprawę piernikową. Rozgrzewamy odrobinę i czekamy, aż masło się roztopi i powstanie jednolita masa (nie gotujemy). Odstawiamy, żeby wystygło. Następnie dodajemy sodę i mieszamy.
W misce ubijamy całe jajka z cukrem pudrem. Dodajemy korzenną masę i ubijamy na najniższych obrotach miksera. Wsypujemy połowę mąki, miksujemy krótko. Wlewamy mleko, dosypujemy pozostałą mąkę i mieszamy. Śliwki obtaczamy lekko w mące i wrzucamy do masy. Mieszamy łopatką. 
Jeśli zostanie odrobina rumu wlewamy go (u mnie 3 łyżki rumu, resztę wypiły śliwki).
Przekładamy do formy, wygładzamy i pieczemy 55-60 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy polewą czekoladową i posiekanymi migdałami.
W tym celu roztapiamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.


Bon Appétit!

Przepis na łatwy piernik z bakaliami

Pijany piernik ze śliwkami i czekoladą


4 komentarze:

  1. Przepiękne ujęcia Agatko! Kolejny ciekawy przepis, który koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny! Nie ma to jak piernik na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, z pijanymi śliwkami musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com