piątek, 12 grudnia 2014

Pani Walewska

Przepis na Panią Walewską

Pani Walewska, zwana również Pychotką, to bardzo lubiane u mnie w domu ciasto. Do tej pory robiłam je z innego, sprawdzonego przez mamę i przeze mnie przepisu. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis odrobinę inny. Różnica polega m.in na zwiększeniu ilości jajek i innych proporcji. Przez co ciasto wychodziło mi wcześniej niskie.  
Pani Walewska pasuje na wszelkie okazje rodzinne. Jest również doskonała na Święta Bożego Narodzenia i do tej kategorii zapisuję to ciacho :-)



Pani Walewska-przepis

Przepis Moje wypieki

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
500g mąki
200g zimnego masła
6 żółtek
pół szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

W misce lub na stolnicy umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło. Rozdrabniamy na kruszonkę. Dodajemy żółtka i sprawnie wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy je na pół. Zawijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

BEZA:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo i bardzo powoli dodajemy cukier. Miksujemy, aż piana będzie lśniąca i na końcu wsypujemy mąkę. Delikatnie mieszamy.

KREM:
2 szklanki mleka (500ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 żółtka
200g miękkiego masła
16 g cukru migdałowego (zastąpiłam cukrem waniliowym i 1 łyżką ekstraktu z wanilii)
2 łyżki amaretto (w oryginale aromat migdałowy)

Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy, żeby nie było grud. Czekamy, aż zgęstnieje. Przykrywamy folią i studzimy.

Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo budyń. Miksujemy na jednolity krem. Dodajemy amaretto i ekstrakt waniliowy.

oraz:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty dżemu)
120 g płatków migdałowych

FORMA 25x33cm wyłożona papierem do pieczenia


Wykładamy jedną część ciasta na spód. Rozwałkowujemy lub wygniatamy ręką. Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (połową porcji) i wykładamy połowę masy bezowej. Na masę bezową wykładamy połowę płatków migdałowych.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 175 stopni. 
Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta i możemy upiec ją jednocześnie, jeśli mamy do dyspozycji dwie blaszki o tych samych wymiarach.
Po upieczeniu studzimy placki i przekładamy masą budyniową. Chłodzimy ciasto minimum 3 godziny i dopiero przystępujemy do krojenia. Najlepiej jednak jak w każdym cieście z masą kremową będzie wstrzymać się do następnego dnia.

Bon Appétit!

Pani Walewska - przepis


5 komentarzy:

  1. Jako dziecko uwielbiałam to ciasto. Wygląda fantastycznie na Twoich zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszło :) Robiłam je jakiś czas temu: było bardzo smaczne i ładnie się prezentowało na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedno z moich ulubionych ciast:) Wygląda bosko i tak samo smakuje. Muszę koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie eleganckie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com