Zupa brokułowa z gorgonzolą, bardzo delikatna i kremowa. Najprostsza, składająca się zaledwie z kilku składników. Szybka do zrobienia. Taki zimowy comfort food.
Do zupy podałam kruszonkę z czerstwego chleba. Sprawdza się świetnie do wszelkich zup kremowych. Jeśli chcecie dopieścić smak zupy dodajcie uprażone orzechy i tyle. Polecam! Uczta dla podniebienia gwarantowana :-)
Przepis własny
SKŁADNIKI:
2 duże główki brokułów
2-3 szalotki
3 ząbki czosnku
100g sera gorgonzola (u mnie łagodny)
750ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
sól, pieprz
natka pietruszki
W garnku roztapiamy masło i szklimy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy różyczki brokułów. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy, aż brokuły będą al dente. Nie za długo, bo stracą kolor. Zupę miksujemy na krem. Wrzucamy pokrojony ser gorgonzola i mieszamy. Przyprawiamy niewielką ilością soli (ser jest wystarczająco słony), sporą ilością pieprzu. Możemy dodać natkę pietruszki przed miksowaniem jak i po.
Podajemy z kruszonką chlebową i dekorujemy listkami natki pietruszki. Skrapiamy oliwą.
oraz:
kilka kromek czerstwego chleba bez skórki
oliwa z oliwek
Chleb rozkruszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Mieszamy i smażymy, aż lekko się zezłoci.
Bon Appétit!
Świetna, rozgrzewająca zupa, najlepsza na chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
Pyszna zupka, mniam :)
OdpowiedzUsuńBrokuły i ser pleśniowy to połączenie idealne!
OdpowiedzUsuń