środa, 26 listopada 2014

Ciasteczka z czekoladą i krówkami

Ciasteczka na Boże Narodzenie

Ciasteczka z czekoladą i krówkami to kruche, maślane ciasteczka wypełnione kropelkami z gorzkiej czekolady oraz krówkami. Idealne dla małych i dużych :-)
Bardzo łatwe w przygotowaniu i mogą stanowić cudowny podarek świąteczny. Takie słodkie prezenty zawsze cieszą!



Kruche ciasteczka z czekoladą

Przepis własny

SKŁADNIKI na 15 sztuk:
100g miękkiego masła
80g brązowego cukru
1 czubata łyżka miodu (u mnie wrzosowy)
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g kropelek czekoladowych
80g posiekanych krówek

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód i przesianą mąkę z proszkiem. Część ciasta możemy zmiksować, resztę wyrobić ręką.
Wrzucamy kropelki i krówki. Mieszamy ręką i formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy na blachę w odstępach, lekko rozpłaszczamy i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasteczka rosną i rozlewają się delikatnie na boki.
Po upieczeniu wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, są niezwykle kruche i maślane. Ale można przechowywać  je w puszce i nic nie tracą ze swojej kruchości.

Bon Appétit!

Kruche ciastka na święta

Ciasteczka z krówkami, toffi

5 komentarzy:

  1. Fantastyczne. :) Na pewno przygotuję u siebie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! W sam raz do kubka gorącej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale pyszności. Na takie ciasteczka każdy się skusi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi się zachciało teraz krówek! Świetne ciasta, coś dla prawdziwego łasucha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, pychotki :) To zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com