piątek, 21 listopada 2014

Krupnik korzenny - przepis

Przepis na krupnik korzenny

Krupnik korzenny, zwany staropolskim lub litewskim. Znany również jako nalewka korzenna. To trunek idealny na tę porę roku i w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Zawiera wszystko co w tym momencie najbardziej cenimy, czyli przyprawy korzenne, imbir i cytrusy. Rozgrzewa i jest świetnym prezentem świątecznym dla naszych znajomych i bliskich.
Im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Nabiera mocy i koloru. Mój jest dość ciemny (choć aż tak nie jest to widoczne na zdjęciach), ponieważ użyłam miodu gryczanego. Do nalewki dodałam skórkę z cytryny, ale również skórka pomarańczowa sprawdzi się smakowo. 
Miło napić się kieliszek takiego trunku, kiedy za oknem zima...



Przepis na nalewkę korzenną

Przepis własny

SKŁADNIKI:
2 szklanki wody
1,5 szklanki spirytusu
1/2 szklanki cukru
5 łyżek miodu (u mnie gryczany)
5 goździków
1 laska cynamonu
2cm kawałek imbiru (obrany)
1/2 laski wanilii
skórka z 1 wyparzonej cytryny

Do rondelka wsypujemy cukier oraz dodajemy 3 krople wody. Na małym ogniu karmelizujemy cukier bez mieszania. Możemy jedynie potrząsać garnkiem. Czekamy, aż będzie złotobrązowy. Odstawiamy z ognia i natychmiast dodajemy miód, intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy bardzo ostrożnie spirytus i mieszamy.
W międzyczasie gotujemy wodę z kawałkiem imbiru, laską cynamonu, wanilią, goździkami i skórką z cytryny. Łączymy z alkoholem. Dokładnie mieszamy i przelewamy wraz z przyprawami do dużego słoja. Studzimy i zakręcamy.
Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na przynajmniej 4 doby. Codziennie potrząsamy słoikiem. Następnie filtrujemy krupnik przez gazę lub filtr do kawy i rozlewamy do butelek.
Podajemy na zimno w kieliszkach lub dodajemy do herbaty.

Bon Appétit!

Nalewka bożonarodzeniowa

Krupnik z przyprawami nalewka

3 komentarze:

  1. Przepiękny kolor ma ta nalewka. Spisuję przepis i podrzucę go Mamie. Z pewnością przypadnie jej do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis pójdzie w świat :-) Pozdrowienia dla mamy!

      Usuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com