poniedziałek, 17 listopada 2014

Batoniki owsiane z amarantusem

Batoniki amarantusowe

Batoniki owsiane z amarantusem z dodatkiem suszonej żurawinyz brązowym cukrem i miodem. Może nie są light, ale zdecydowanie zachęcam do robienia takich batoników w domu. 
Z pewnością każdy z Was ma swoją recepturę na nie. Ja bardzo często eksperymentuję, dodając raz po raz inne składniki lub zmieniając proces przygotowania, czy kształt foremki. Poniższa wersja jest jednak jedną z najlepszych i najprostszych. Batoniki tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, więc lepiej wstrzymać się z krojeniem. Z czasem twardnieją. Przechowujemy je w szklanym słoiku lub zawinięte w bawełnianą ściereczką. Wówczas również pozostają miękkie.
To dobry rodzaj przekąski, dodający energii. Polecam!


Przepis na batoniki owsiane z żurawiną

Przepis własny

SKŁADNIKI:
100g masła
80g brązowego cukru
2 łyżki miodu
szklanka płatków owsianych (250ml)
3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
30g posiekanej suszonej żurawiny
2-3 łyżki płatków migdałowych
szczypta soli

Foremka 20×20cm wyłożona papierem i posmarowana masłem


Batoniki owsiane z żurawiną

Batoniki owsiane z żurawiną

W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód. Dodajemy płatki owsiane, amarantusa, szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Wrzucamy żurawinę i płatki migdałowe.
Przekładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię.
Pieczemy ok. 15-18 minut na złocisty kolor w temp. 180 stopni. Kroimy w dowolny sposób.

Bon Appétit!

Batoniki energetyczne z płatkami owsianymi

8 komentarzy:

  1. Oczywiście, każdy ma swoją recepturę na te batoniki, ale zawsze też warto wypróbować inny przepis- chociażby dla przekonania, że 'ten mój przepis jest najlepszy' albo i nie! :) Uwielbiam je, najbardziej z dodatkiem słodkiej czekolady i kwaskowej żurawiny :) A tak poza tym, to bardzo ładne pismo! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :-) Mówią na mieście, że rzeczywiście ładne pismo mam. Dlatego zawsze prowadziłam wszelkie kroniki szkolne i kolonijne.
      Co do batoników, jak napisałam we wstępie zmieniam często składniki, proporcje. Wykorzystuje na co mam ochotę. Potem takie batoniki ratują mój poziom cukru, kiedy gwałtownie spada zawsze poza domem :)

      Usuń
  2. Świetne batoniki. W sam raz na wycieczkę lub na drugie śniadanie w szkole. Przepis wypróbuję już wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, świetne te batoniki! Nie ma to jak domowe. Muszę zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie się prezentują! zrobię bo amarantus zalega w szafce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetycznie wyglądają, pięknie je przystroiłaś :) Bardzo lubię suszoną żurawinę :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com