poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zupa krem z pora

Krem z pora
Zupa krem z pora
Wiosenna zupa krem z pora w sam raz na obiad :-) Bardzo kremowa, maślana i niezwykła w smaku. Prosta i szybka do zrobienia. Od pewnego czasu jestem wielką fanką tej zupy, jak zresztą wszystkich kremowych zup. 



Przepis na zupę z pora


Przepis własny

SKŁADNIKI dla 3 osób:
2 duże pory
5-6 małych, obranych ziemniaków
50g masła
ok. 750-800 ml wody lub domowego bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej

oraz:
dymka lub szczypiorek do ozdoby
jogurt naturalny



Rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekane pory. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszamy, smażymy przez 3 minuty i dolewamy wodę lub bulion warzywny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę miksujemy blenderem i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Wlewamy na talerze i dekorujemy dymką, jogurtem oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Zupę możemy podawać również z pieczywem.

Bon Appétit!


Zupa z pora przepis
























Krem z pora przepis

3 komentarze:

  1. Piękna zupka Aga! Zapisuje przepis :) Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. W prostocie tkwi siła. Piękna wiosenna zupa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło przepysznie♥ Jesienią przypomina o smakach wiosny :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com