Żurek z jajkiem |
W przedostatnim poście prezentowałam Wam sposób na wykonanie domowego zakwasu, bez którego nie powstanie Wielkanocny żurek z jajkiem. Jeśli wobec tego dysponujecie już zakwasem, zapraszam po przepis na najlepszy żurek według mojej mamy!Aromatyczny, niezwykle smaczny, a przede wszystkim prosty do wykonania. Z pewnością zasmakuje Waszym świątecznym gościom!
Przepis mamy
SKŁADNIKI dla 4 osób:
ok.1,5-2 litry bulionu warzywnego (robię własny bulion)
300-400 ml zakwasu na żurek
4 pętelki białej swojskiej kiełbasy (surowej)
2 duże liście laurowe
2 ząbki czosnku
majeranek
łyżeczka chrzanu
kilka ziaren ziela angielskiego
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
oraz:
jajka na twardo
Gotowy bulion przelewamy przez sito i umieszczamy w wysokim garnku. Dodajemy kiełbasę, listki laurowe, dwa ząbki czosnku i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy przez około 30 minut. Następnie wlewamy zakwas, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chrzanem oraz majerankiem. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Wyławiamy liście laurowe.
Jeśli żurek jest zbyt rzadki możemy zaprawić go mąką lub śmietaną. Wedle uznania ;-) Przyznam, że ja wolę go w naturalnej postaci. Przeładowanie śmietaną czy mąką nie służy mi i po prostu nie smakuje.
Podajemy koniecznie z ugotowanymi jajkami na twardo, chlebem lub ugotowanymi osobno ziemniakami.
Moja uwaga: Kiełbasę podaje się u mnie w domu w całości, a następnie zjadamy ją z chrzanem. Jeśli macie ochotę pokrójcie ją wcześniej na plasterki. Możecie ją również podsmażyć na patelni.
Bon Appétit!
och az swiętami zapachniało :) wspaniały zurek kawał kiełbachy mniam :)
OdpowiedzUsuń