Klasyka kuchni włoskiej, czyli spaghetti bolognese. Treściwy makaron z sosem mięsnym i pomidorami. Dobrze przyprawiony, koniecznie cynamonem i gałką. Mięso smażone z dodatkiem czerwonego, mocno wytrawnego wina oddaje nam niesamowity smak. Prosto i pysznie, bo taka jest kuchnia włoska :-)
Przepis własny w oparciu o podstawową wersję włoską
SKŁADNIKI:
350g makaronu spaghetti
ok. 350-400g mięsa mielonego wołowego
50g boczku
400g pomidorów z puszki (pelati)
200g passaty pomidorowej
1 cebula
3 ząbki posiekanego czosnku
100ml czerwonego wina
1 marchew (starta na małych oczkach tarki)
1 łodyga selera naciowego (drobno pokrojonego)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
odrobina płatków chili
płaska łyżka oregano
duża szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
oraz:
listki bazylii do dekoracji
ser parmezan, grana padano lub pecorino
Oliwę rozgrzać i wytopić na niej pokrojony boczek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, chwilę smażyć. Dodać startą marchew, seler i smażyć około 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż mięso straci różowy kolor i zmięknie. Wlać wino. Odparować. Wrzucić pomidory, wlać passatę i ocet, dosypać cukier i zagotować.
Dusić przez około 30 minut. Na końcu przyprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem, chili, gałką i oregano. Wlać około 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Podawać z ugotowanym al dente makaronem typu spaghetti. Ozdobić listkami bazylii i posypać startym parmezanem. Do podania obowiązkowo czerwone wino!
Bon Appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com