Wyrośnięta, pachnąca, drożdżowa babka wielkanocna musi pojawić się na naszych stołach w okresie świątecznym.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
300g mąki pszennej
75g cukru
50g rozpuszczonego masła
3 łyżki naturalnego ekstraktu z wanilii
kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny
30g świeżych drożdży
3 żółtka
75 ml ciepłego mleka
szczypta soli
Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli. W miseczce lub małym garniuszku rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru z całej puli składników, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
W tym czasie ubić żółtka z pozostałym cukrem. Do miski z mąką dodać ubite żółtka, wyrośnięte drożdże, sok z cytryny i wanilię. Zamieszać, dodać mleko i wyrabiać jednolite ciasto. Na końcu dodać masło, dzięki czemu ciasto łatwiej się wyrobi. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Ciasto musi być wolne, w żadnym razie nie zbite i powinno dobrze odklejać się od miski.
Po wyrobieniu ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Układamy w formie, ponownie odstawiamy (na czas rozgrzania piekarnika) i pieczemy przez 40-50 minut w temp. 175 stopni góra-dół.
Po upieczeniu babkę lukrujemy. Wystarczy zmieszać cukier puder, około 200g z 2-3 łyżkami wrzątku/soku pomarańczowego lub rumu i polewamy babkę.
Bon Appétit!
Drożdżowa babka najlepsza. Uwielbiam !:)
OdpowiedzUsuńAle cudnie Ci wyrosła ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Poszalałaś w tym roku z babkami :) Jaka wysoka Ci wyszła. Wręcz idealna, zresztą jak każdy Twój wypiek.
OdpowiedzUsuńzgadzam się, nie ma Wielkanocy bez baby!!! I ten lukier spływający od czubka babki, mniam!
OdpowiedzUsuń