Zupa krem z pora |
Przepis własny
SKŁADNIKI dla 3 osób:
2 duże pory
5-6 małych, obranych ziemniaków
50g masła
ok. 750-800 ml wody lub domowego bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
oraz:
dymka lub szczypiorek do ozdoby
jogurt naturalny
Rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekane pory. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszamy, smażymy przez 3 minuty i dolewamy wodę lub bulion warzywny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę miksujemy blenderem i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Wlewamy na talerze i dekorujemy dymką, jogurtem oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Zupę możemy podawać również z pieczywem.
Bon Appétit!
Bon Appétit!
Piękna zupka Aga! Zapisuje przepis :) Ania
OdpowiedzUsuńW prostocie tkwi siła. Piękna wiosenna zupa.
OdpowiedzUsuńWyszło przepysznie♥ Jesienią przypomina o smakach wiosny :)
OdpowiedzUsuń