Babka cytrynowa z czekoladą |
Babka cytrynowa z czekoladą jest niezwykle puszysta i smaczna!Jak znalazł na nasze tegoroczne wielkanocne wypieki :-) Bazą do tego ciasta był przepis, na który kiedyś natrafiłam (Klik!). Tam jednak babka jest z malinami. Ja chciałam uzyskać zupełnie inny smak bez użycia owoców. Wykorzystałam sok i skórkę cytrynową oraz kropelki czekoladowe. Otrzymałam bardzo puszysty wypiek, który wszystkim zasmakował. Obawiałam się tylko efektu końcowego, ze względu na dużą ilość mąki w cieście. Masa okazała się być straszliwe gęsta. Mimo obaw babka wyszła.
Przepis stąd
SKŁADNIKI:
200g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
4 jajka
skórka otarta z 2 wyparzonych cytryn+sok z 1 całej cytryny
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki rumu
1 opakowanie kropelek czekoladowych (100g)
Forma z kominem 24-25 cm nasmarowana masłem i obsypana mąką lub kaszą manną
UWAGA: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie biała. Wbijać po 1 jajku i krótko miksować na małych obrotach. Dodać rum, skórkę i sok z cytryny. Dodawać powoli wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Krótko miksować do połączenia składników. Dodać kropelki czekoladowe i wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem.
Piec przez 50-55 minut w temp. 180 stopni góra-dół. Po upieczeniu trzymać babkę w piekarniku jeszcze 5-8 minut i dopiero uchylić piekarnik.
LUKIER:
1 białko
ok. 200g cukru pudru
posypka cukrowa lub jajeczka dekoracyjne (opcjonalnie)
Połączyć białko z cukrem pudrem na gładką masę. Masa musi być biała i gęsta, żeby lukier nie spływał bardzo z babki. Ozdobić babkę wedle uznania. Ja wykorzystałam migdały w białej czekoladzie i posypce pudrowej.
Bon Appétit!
Bon Appétit!
Jak świątecznie już u Ciebie. Piękny wypiek i wart powtórzenia.
OdpowiedzUsuńUległam jej urokowi i upiekłam. Jutro bedzie zjedzona. Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń