piątek, 7 lutego 2014

Zielony koktajl z awokado


Zielony koktajl z awokado,  kiwi i banana to samo zdrowie! Bogaty w witaminy,  kwas foliowy i proteiny. Syci i dodaje urody. Cennym dodatkiem jest siemię lniane, które zawiera kwasy tłuszczowe omega-3.
Koktajl możecie urozmaicać w dowolny sposób poprzez dodanie do niego selera naciowego, szpinaku czy ogórka.
To naprawdę świetny sposób na wzbogacenie naszej diety w owoce i warzywa. Warto pić takie koktajle!



Zapraszam Was na Facebooka!


Przepis własny

SKŁADNIKI dla 2 osób:
1 dojrzałe awokado pozbawione pestki
1 banan
2 owoce kiwi
1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego*
mały jogurt naturalny (ok.180g)
1/2 szklanki mleka
1 łyżka miodu (u mnie spadziowy)

* siemię lniane można z powodzeniem kupic w postaci zmielonej



Do blendera wlewamy mleko i jogurt. Dokładamy pokrojonego banana, kiwi i wydrążone awokado. Dodajemy miód i siemię lniane. Całość miksujemy, aż powstanie gotowy koktajl.
Przelewamy do szklanek i pijemy lub jemy za pomocą łyżki (jest dość gęsty).  Możemy go dodatkowo udekorować plasterkami owoców lub posypać posiekanymi pistacjami.

Bon Appétit!





6 komentarzy:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com