poniedziałek, 23 września 2013

Muffiny z jabłkami i kruszonką



Muffinami z jabłkami i kruszonką rozpoczynam jesienne blogowanie :-) Liczyłam na złotą polską jesień, na wyższe temperatury, na promyki słońca, długie spacery i zbieranie kasztanów. Niestety patrząc za okno mam wrażenie, że zagościła u nas ta szara, zimna jesień i to już na dobre. Przywdziałam grube skarpety, zmieniły mi się smaki, myślę już o rozgrzewających daniach i piję herbatę z Sokiem malinowym.
Ale wracając do jesiennych babeczek, które poprzez dodatek cynamonu i sporą ilość jabłek właśnie za takie uchodzą. Zawierają dodatkowo mnóstwo chrupiącej kruszonki cynamonowej.  Poprawiają nastrój. Puszyste i pyszne!W sam raz do popołudniowej herbatki.



PS. Sesję w plenerze uważam za bardzo udaną i liczę na łaskawość pogody by robić więcej takich zdjęć.

Zapraszam Was również na Facebooka!

Przepis własny

SKŁADNIKI na 12-14 babeczek:

2 jajka
125g masła
2 szklanki mąki (z czego 1/2 szklanki mąki orkiszowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki białego cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki jogurtu naturalnego (ok. 200ml)
2-3 jabłka (pokrojone drobno)
pół łyżeczki cynamonu

KRUSZONKA:
3 łyżki zimnego masła
pół szklanki mąki
3 łyżki cukru brązowego
łyżka zmielonych migdałów na proszek (kupiłam gotowe w Lidlu)
duża szczypta cynamonu

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i odstawić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem.

Składniki na kruszonkę zagnieść i wstawić do lodówki.

Jabłka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać cynamonem.

Masło roztopić i ostudzić. Przygotować 2 miski. Do jednej przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. W drugiej roztrzepać jajka, dodać cukier zwykły i waniliowy, dokładnie wymieszać, wlewać ostudzone masło i jogurt naturalny.
Połączyć składniki, wlewając mokre do suchych i chwilę mieszać za pomocą łyżki. Dodać jabłka. Nałożyć masę do papilotek. Masa powinna być gęsta, ale nie należy się tym przejmować. Na wierzchu posypać muffiny obficie kruszonką.

Kiedy piekarnik się nagrzeje należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec ok. 25 minut. Ja piekłam dokładnie 26 minut. Babeczki pięknie wyrosły, a kruszonka była złocista i chrupka.

UWAGA!Składniki oczywiście należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, dotyczy to jogurtu i jajek!


Bon Appétit!






6 komentarzy:

  1. Kruszonka, jabłka i cynamon...oj one muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują :) U mnie w domu zrobili mi szlaban na pieczenie babeczek, bo ciągle je ostatnio robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I to się nazywają pomysłowe babeczki... Gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne zdjęcia, a po fajną pogodę zapraszam do mnie, na razie jest słonecznie i ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com