poniedziałek, 30 września 2013

Pieczony kurczak po grecku

Pieczony kurczak po grecku to bardzo apetyczny sposób na obiad. Mieliście juz okazję zapoznać się z przepisem na Kurczaka duszonego w winie po francusku. Teraz kolej na wersję grecką. Zatęskniłam za greckimi smakami, choć ten kurczak główną specjalnością Grecji nie jest. Mimo wszystko postanowiłam go przyrządzić i sprawić tym daniem przyjemność bliskim. Właściwie wszystko robi się samo po uprzednim przygotowaniu potrzebnych składników.
Myślę, że taki kurczak zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza!



SKŁADNIKI:
1 kurczak (u mnie 1,40 kg)
2-3 duże czerwone cebule przekrojone na pół
1 zielona papryka (pokrojone w grubą kostkę)
1 czerwona papryka (pokrojona w grubą kostkę)
kilka ziemniaków (przekrojonych wzdłuż i podgotowanych przez ok. 15 minut)
pół cytryny pokrojonej na plastry ze skórką
główka czosnku (jakieś 7 ząbków)
sól, pieprz
gałązki rozmarynu, oregano i tymianku

MARYNATA:
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka suszonego oregano do natarcia
pół łyżeczki suszonego tymianku
szczypta suszonego majeranku
pół szklanki oliwy z oliwek
łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
szczypta cynamonu


Piekarnik nagrzać do 200 stopni funkcja góra-dół termoobieg.

Sprawionego kurczaka dokładnie umyć i zamoczyć w zimnej wodzie na około 15 minut. Osuszyć i nożem lub za pomocą nożyc do drobiu podzielić na porcje. Kurczaka nasolić i popieprzyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć i posmarować dokładnie kurczaka.  Marynować najlepiej całą noc, żeby kurczak przeszedł aromatem.
Ułożyć kurczaka w formie żeliwnej lub do innego naczynia, w którym będzie się piekł. Wyłożyć na niego gałązki tymianku, rozmarynu i oregano. Ułożyć plastry cytryny.
Mięso wstawić na około 25 minut do piekarnika. Powinno się dobrze zrumienić.
Następnie wyjąć i ułożyć w formie kawałki cebuli oraz podgotowane ziemniaki. Ponownie piec ok. 15 minut, by po tym czasie dołożyć paprykę i czosnek. Podlać wodą (ok. pół szklanki), spryskać wszystko oliwą z oliwek w sprayu i piec przez kolejne 15 minut.
Gdyby za bardzo się rumieniło należy przykryć formę folią aluminiową.



Bon Appétit!



10 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie wygląda kurczak z dodatkiem pieczonych warzyw. Musi być bardzo aromatyczny. U mnie dzisiaj też kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale apetycznie kolorowe, na jesienną nutę-smutę super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak wygląda znakomicie! Idealny obiad na jesienną sobotę, te kolory uwodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny przepis. Sama robię podobnie, choć zgoła inaczej ;)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobnego kurczaka. Cudowne kolory i smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne kolory i całość przypominająca wakacje gdzieś nad Morzem Śródziemnym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Grecy fantastycznie potrafią przygotować kurczaka:) - aż bym zjadła to zdjecie. Dziękujemy za udzial w akcji "Greckie Smaki" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zrobię tego kurczaka; ja widzę jak on się do mnie uśmiecha! !

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com