wtorek, 23 lipca 2013

Bakłażan po turecku

Bakłażan faszerowany to prawdziwy przysmak kuchni tureckiej. A sam bakłażan jest królem tureckich stołów. Przyrządza się go na różne sposoby. Smaży, grilluje i dusi.  Bardzo znane jest puree z bakłażana, gulasze, ale przede wszystkim faszeruje się go. 
Podczas moich kilku pobytów w Turcji zjadłam niezliczone ilości tego warzywa, a ciągle nie mam dosyć.  To dla mnie prawdziwy rarytas. Przygotowuję z niego Zapiekankę w sosie pomidorowymCurry z bakłażanaŚwieży makaron z bakłażanemSałatkę z bakłażanem i innymi warzywami, Grecką moussakę, marynuję upieczonego bakłażana w occie i oliwie, a pastę na kanapki wprost uwielbiam. 
Tym razem postawiłam na narodowe danie kuchni tureckiej, któremu nie można się oprzeć. 

A za jakiś nafaszeruję również paprykę. Wyczekujcie przepisu :)


Bądźcie na bieżąco i śledźcie mój profil na Facebooku!

SKŁADNIKI:
2 duże bakłażany
ok. 300 g mięsa mielonego (użyłam karczku)
2 cebule
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki cukru
puszka pomidorów pelati (lub 2 świeże pomidory obrane ze skórki)
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
łyżeczka tureckiej mieszanki przypraw do mięs*
łyżka soli do bakłażanów
oliwa z oliwek

oraz:
pęczek natki pietruszki

duże naczynie żaroodporne

* jeśli nie dysponujecie taką przyprawą proponuję dodać po szczypcie słodkiej papryki, płatków chili, sól, pieprz, oregano




Bakłażany umyć w ciepłej wodzie. Przekroić wzdłuż i włożyć do wysokiego garnka. Zalać wrzątkiem, wsypać łyżkę soli i gotować parę minut (ok. 8-10 min.). Odsączyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, ponacinać miąższ nożem (zrobić tzw. kratkę), skropić obficie oliwą z oliwek i zapiekać w temp. 180 stopni ok. 30 minut. 

FARSZ:
Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać garnek z 2 łyżkami oliwy, wrzucić cebulę, czosnek, poddusić. A następnie dodać mięso. Zamieszać i smażyć przez 10 minut. Dodać pomidory i wszystkie przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.

Kiedy bakłażany zmiękną (należy to kontrolować), wyjmujemy je z piekarnika i za pomocą łyżki pozbawiamy miąższu. Robimy to delikatnie i z wyczuciem. Przekładamy do garnka z farszem i mieszamy.
Nadziewamy wydrążone bakłażany i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temp. 180 stopni.

Posypujemy obficie natką pietruszki i możemy podawać na stół.


Bon Appétit!



14 komentarzy:

  1. To trochę ja u nas z tym bakłażanem. Latem też króluje w tutejszej kuchni. Niedawno nawet też robiłam nadziewane bakłażany tak trochę na orientalna modłę. Kiedyś nie lubiłam tych nut smakowych, ale ostatnio się do nich trochę przekonałam i też sypnę czasem cynamonu do wytrawnych dań.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy szukam rano pomyslow na obiad uwielbiam tutaj zajrzeć, zawsze prezentujesz dania tak, ze ma sie ochote na nie i tylko na nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Mam nadzieję, że znajdziesz na moim blogu wiele kulinarnych inspiracji :)

      Pozdrawiam Cię serdecznie,

      A.

      Usuń
  3. od bakłażana wolę swojskie kabaczki i cukinie, ale z bakłażanem też będę jadła aż uszy mi się będą trzęsły. Wspaniałe danie, uwielbiam je!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bakłażana. Bardzo smacznie go podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ostatnio baklazanowa faze, wiec to danie idealnie sie w nia wpisuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Maggie :) Widzialam Twoją apetyczną moussakę :) A ja już planuję kolejne bakłażanowe posty ;)

      Usuń
  6. Tez w tym roku jade do turcji. To podjem tam takie przysmaki. A w sumie nie wiem czego się spodziewać bo na tej kuchni się nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie , gdzie mozna kupic ta turecka przyprawe ? Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że bez problemu można ją dostać w sklepach internetowych. Trzeba poszukać np. U Skworca.com.pl

      Usuń
  8. Świetne danie, musi być przepyszne!: ))

    OdpowiedzUsuń
  9. Robi wrażenie całe to danie.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com