poniedziałek, 8 lipca 2013

Tarta z truskawkami



Tarta z truskawkami i kremem waniliowym koniecznie na dziś do zrobienia. Nie wiem jak to mogło się stać, że do tej pory nie pojawiła się na blogu. To pyszność nad pysznościami i w sezonie truskawkowym musicie ją koniecznie zrobić. Wielkim atutem tej tarty jest kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Jeśli dodamy do niej waniliowy krem na bazie żółtek, mleka i mąki i udekorujemy truskawkami jesteśmy w niebie! :)



Przepis własny

SKŁADNIKI na ciasto:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko (w oryginale samo żółtko)
125 g masła
60 g cukru drobnego
lodowata woda

oraz:
pół kg truskawek
listki mięty (opcjonalnie) do dekoracji
cukier puder do dekoracji

Forma na tarty 23-25 cm



CIASTO:
Przesiać mąkę, dodać sól, cukier, a następnie pokrojone na małe kostki masło. Posiekać nożem, albo silikonowym przecinakiem do ciasta. Dodać jajko i odrobinę lodowatej wody, by składniki dobrze się połączyły. Jeśli ciasto nie jest dobrze wyrobione (związane) należy dodać jeszcze odrobinę wody.Wyrabiać ciasto energicznie i szybko, a następnie zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką i wyłożyć sprawnie ciastem. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na czas rozgrzania piekarnika do 175 stopni z termoobiegiem. Tartę przykryć papierem do pieczenia, wysypać ceramiczne kulki lub groch i piec ok. 15 minut. Wyjąć tartę, usunąć papier z kulkami i piec jeszcze 5 minut. Po upieczeniu ostudzić tartę.
Ciasto możecie również rozwałkować i wyłożyć do foremki.

KREM pâtissière waniliowy:
250 ml mleka
łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego lub/i ziarenka z laski wanilii
3 żółtka
50 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej




By przygotować krem należy podgrzać mleko (najlepiej od razu z ziarenkami wanilii) i odstawić je. Żółtka zmiksować z cukrem i wanilią na białą puszystą masę. Dodać obie mąki, a następnie cienką strużką dolewać odrobinę podgrzanego mleka. Chwilę miksować, a następnie masę jajeczną przelać do garnka z mlekiem i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Chwilę to trwa, zanim masa zgęstnieje. 
Wylać ją na ciasto, ułożyć truskawki i tarta gotowa. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.


Dla lepszego efektu możemy ozdobić tartę listkami mięty i posypać cukrem pudrem.

Bon Appétit!


Owoce z sadu i dzialki

11 komentarzy:

  1. wygląda baaardzo smakowicie!
    mniam! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, uwielbiam kruche tarty z owocami, to najlepszy deser na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie mam już truskawek w ogródku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Kiedyś robiłam migdałową, była boska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają listki mięty jako dekoracja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada przecudnie! Jakims cudem nie pieklam w tym roku jeszcze nic z truskawkami. Pora to nadrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. znamy, jest boska taka tarta !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. wypróbowałam - mogę spokojnie polecić!! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wchodzi do repertuaru :) łatwe w wykonaniu i z rzeczy, które zazwyczaj są pod ręką.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com