wtorek, 28 lutego 2012

Pieczone ziemniaki z tymiankiem, oliwą i cytryną

Dziś banalnie, bo tylko ziemniaki, ale właśnie takie jada się najczęściej u mnie w domu. Są idealne w połączeniu z prawie każdym rodzajem mięsa, a także przykładowo do łososia z grilla, a rybka jak wiemy lubi sok z cytryny. Tymianek i czosnek nadają temu prostemu daniu niezwykłego aromatu. 
Żeby ziemniaczki były idealne trzeba je wcześniej obgotować w wodzie. Skrócimy sobie również dzięki temu czas przygotowania. 



SKŁADNIKI:
ziemniaki w zależności od ilości osób przewidzianych na obiad - ja podaje składniki na 2 osoby
5 łyżek oliwy
kilka ząbków czosnku
cała cytryna
sól
słodka czerwona papryka
tymianek suszony lub świeży

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Najczęśniej kroję w takie kawałki jak na zdjęciach, ale niekiedy zdarza mi się pokroić na grubsze plastry. Wstawiamy do obgotowania na ok. 10 minut. Nie mogą być zbyt miękkie, żeby się nie rozpadły. Mają być tylko lekko obgotowane.
Nagrzewamy piekarnik góra-dół do 180 stopni. W międzyczasie naczynie żaroodporne wypełniamy odrobiną oliwy z oliwek, sypiemy przyprawy na spód (jak wyżej) i układamy wcześniej odcedzone ziemniaki, dokładając czosnku i warstwowo przesypując ziołami. Polewamy delikatnie oliwą. Na koniec skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i układamy połowkę cytryny, którą pózniej wykorzystamy do przyprawienia ziemniaków.
Pieczemy 25 minut. Następnie zmieniamy funkcję piekarnika na grill z termoobiegiem i podkręcamy temp. do 220 stopni na ok. 15 minut, doglądając by ziemniaczki nam się zbytnio nie spiekły. Mają mieć piękny złoto-brązowy kolor. 
Tak przygotowane ziemniaki polewamy sokiem z cytryny, którą piekliśmy i podajemy gotowe na stół. U mnie pojawiły się ostatnio w towarzystwie cielęciny i papryki z domowej spiżarni.

Bon Appétit!




4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pyszne, pieczone ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I pasują prawie do wszystkiego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, mniam jakie fajne! ja dzisiaj zastanawiałam się nad zrobieniem frytek wg. Ramsey'a, ale moze zmienię koncepcję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Artykuł mnie bardzo zaciekawił, fajnie teraz
    wiem więcej. Ogólnie fajna strona :) Pozdrawiam

    diety opinie

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com