środa, 23 stycznia 2013

Recenzja książki Elisabeth Luard "Kuchnia hiszpańska i portugalska"



Przygotowałam dla Was krótką recenzję książki, w której "od kuchni" poznajemy dwa przepiękne kraje: Hiszpanię i Portugalię, a które miałam okazję odwiedzić. To prawdziwa gratka dla pasjonatów tych regionów. Oba państwa są zdecydowanie warte poznania , a to co je wyróżnia to oczywiście kuchnia.
Jednak za pierwszym razem, kiedy sięgnęłam po tę książkę, przeczytałam jednym tchem wszystko, co było do przeczytania, a jest tego naprawdę sporo. Dzięki opisom każdego regionu możemy się zapoznać się z ich historią, położeniem geograficznym, klimatem, a także oczywiście poznać metody gotowania.
Podstawą zarówno kuchni hiszpańskiej, jak i portugalskiej są ryby i owoce morza. Tak więc tych przepisów nie mogło zabraknąć w tej książce. Wielka szkoda, że w naszym kraju dostęp do takich rarytasów mamy ograniczony, bo jak powszechnie wiadomo ryby są zdrowe i smaczne. A sposobów na ich przygotowanie moglibysmy nauczyć się od autorki Elisabeth Luard.



Oprócz przepisów na dania rybne znajdziemy oczywiście masę deserów i ciast. Słynne churros podawane z roztopioną czekoladą (w Madrycie znajdują się setki budek, gdzie serwowany jest ten przysmak).




Pysznie wyglądające ciasto migdałowe zawróciło mi w głowie, a także flan z karmelem, który jest bardzo znany i smakuje wybornie.



Nie są to trudne receptury, więc warto z dostępnych u nas składników przygotować prawdziwą ucztę, by chociaż przez chwilę poczuć się jak w Hiszpanii czy Portugalii.




Książka wydana jest bardzo ładnie i przejrzyście. Twarda oprawa, dobrej jakości papier to wielkie atuty. Niestety minusem jest brak zdjęć do każdej potrawy.
Rekompensatą za to są natomiast krókie wstępy z informacjami na temat składników, sposób serwowania, a także oryginalne nazewnictwo.
Skorzystałam już z kilku przepisów i na pewno nie raz do nich powrócę. Bardzo lubię przede wszystkim kuchnię hiszpańską, najczęściej robię w swoim domu różnego rodzaju tapas, czy paellę z krewetkami. Nad kuchnią portugalską muszę jeszcze popracować, w czym mam nadzieję pomoże mi również ta książka.
Oceniam ją w skali od 1-10 na dobre 8 punktów i myślę, że zakup tej książki to dobry powód, by poszerzać swoją wiedzę na temat tych dwóch kuchni, z których to na pewno najlepiej prezentuje się kuchnia hiszpańska i wyrasta na jedną z najlepszych kuchni Europy.

Wydawnictwo: Publicat
Ilość stron: 224
Cena: 49,90 zł


2 komentarze:

  1. Przyjemnie się czytało. Muszę poszukać tej książki, z Twojego opisu wynika, że warto ją mieć na swojej półeczce. Pozdrawiam ciepluchno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię książki kulinarne, które zawierają w sobie coś więcej niż przepisy.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com