Szczególnie przypadł mi do gustu sosik, jest aksamitny, ale pikantny. Do tego idealne będzie świeże pieczywo, najlepiej wiejski chleb lub bagietka. Popijać herbatką :)
SKŁADNIKI:
1 kg pieczarek
1 duża cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
1/4 szklanki białego wytrawnego wina (może być Riesling)
SOS:
duży jogurt grecki
2 łyżki musztardy Dijon*
1 łyżka ketchupu
1 łyżka białego octu winnego
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz kolorowy
szczypta słodkiej papryki
szczypta chili
pęczek natki pietruszki
szczypta suszonej bazylii
1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia
limonka do skropienia pieczarek przed podaniem
* Francuski rodzaj musztardy. Charakteryzuje się typowym ostrym, wyczuwalnie słonym smakiem oraz gładką, kremową konsystencją. Jest znakomitym dodatkiem do pieczeni, wędlin, serów, dressingów, sosów do mięs i sałatek.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Rozgrzewamy garnek z oliwą, dodajemy łyżkę masła i dusimy cebulę, ale nie rumienimy jej. Dodajemy pieczarki, podlewamy wodą i winem, dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy w garnuszku sos. Wlewamy jogurt grecki, dodajemy musztardę, przeciskamy ząbki czosnku przez praskę, wszystkie przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Z garnka, gdzie są pieczarki wlewamy 2 łyżki wody do sosu, by nam się nie zważył, a następnie przelewamy sos do garnka, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
Podajemy z pieczywem :) Przed podaniem możemy skropić nasze danie sokiem z limonki.
Bon Appétit!
super ! robie we wtorek ! na na naaaa !!!
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że to Ci przypadnie do gustu :)
Usuńbardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste i smaczne danie! W sam raz na szybki obiad czy wczesną kolację!Zaznaczam wczesną, bo pieczarki na noc niewskazane :)
UsuńA ja do mnie :)
OdpowiedzUsuńO a ja mam akurat nadmiar pieczarek na pewno wypróbuje :)))
OdpowiedzUsuńPOLECAM!
Usuń