...czyli jak podać rybkę w dość wykwintny sposób. Danie jak z restauracji! Pięknie wygląda i dobrze smakuje. Bardzo lekka potrawa zwłaszcza dla tych, którzy są na diecie i zdrowo się odżywiają. Po prostu niebanalny sposób na rybę.
SKŁADNIKI dla 2 osób:
RYBA:
2 dzwonki halibuta
2-3 łyżki oliwy
2 duże ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
SZPINAK:
1 duże opakowanie świeżego baby spinach
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
SOS SZAFRANOWY:
1/2 szklanki wody
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki bulionu warzywnego lub sosu rybnego
ok. 20 nitek szafranu (ja wzięłam szczyptę na oko)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Halibuta umyć, osuszyć i ulożyć na blasze. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i polać oliwą z oliwek. Na każdym kawałku ryby położyć ząbek czosnku. Rybę należy piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Pod koniec pieczenia możemy zmienić funkcję naszego piekarnika na grill.
Szpinak nalezy umyć, odciąć łodyżki, osuszyć i grubo pokroić. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i posiekanym czosnkiem. Przyprawić do smaku, dodać łyżkę masła.
Do małego garnuszka wlać wodę, wino, oliwę i nitki szafranu. Rozetrzeć. Przyprawić solą. Następnie wymieszać w innym naczyniu mąkę z wodą, tak by nie było grudek. Postawić sos na małym ogniu, zagotować i zagęścić mąką.
Na talerzu układamy nasz szpinak, na to rybę i polewamy sosem szafranowym. Polecam do tego ryż jaśminowy. Sauvignon Blanc lub Riesling Kabinett będą uzupełnieniem smaku potrawy.
Bon Appétit!
Przepis pochodzi z KS. Zmodyfikowałam delikatnie :)
b, fajna propozycja - halibut to jedna z moich ulubionych ryb, a tu jest w wersji bardzo wykwintnej :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Musisz spróbować :)
OdpowiedzUsuńCos wspanialego... musze koniecznie sprobowac taka rybke zrobic... Lubie szpinak i szafron i rybke.... :-)
OdpowiedzUsuń