czwartek, 8 marca 2012

Rolada biszkoptowa z lekkim jak puch kremem jagodowym



Dziś DZIEŃ KOBIET! Zapraszam na coś słodkiego :)
Roladę biszkoptową możemy przygotować z dowolnymi kremami i owocami. Mój wybór padł na jagody, ale latem smakuje pysznie z truskawkami czy malinami. Rolada może być również czekoladowa. Wtedy należy dodać do ciasta ok. 3 łyżek kakao lub roztopioną czekoladę.
Przepis mamy

SKŁADNIKI na biszkopt:
5 jajek
po 75 g mąki pszennej i ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
80 g cukru
szczypta soli

KREM:
250g śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
świeże jagody lub z zapasów zimowych (ja użyłam z domowych przetworów jagody w syropie 4 łyżki)*
2 płaskie łyżki żelatyny
4-5 łyżek ciepłego mleka lub ciepłej wody

* w przypadku świeżych jagód 1/2-3/4 szklanki

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę z solą i 40g cukru. Żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i na końcu pianę z białek, pamiętając by mieszać delikatnie. Ciasto wylać na blachę i równomiernie rozprowadzić.
Piec ok. 12-15 minut na złoty kolor. Po pieczeniu natychmiast wyjąć z piekarnika, by nam biszkopt nie stwardniał. 
Usuwamy pergamin i zawijamy szczelnie roladę w ściereczkę. Odkładamy na bok.
W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Dodajemy owoce (u mnie jagody ze słoiczka) i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy żelatynę wymieszaną z ciepłym mlekiem.
Roladę odwijamy i smarujemy kremem. Zawijamy w folię spożywczą i ponownie w ściereczkę. Najlepiej włożyć do lodówki by się schłodziła.
Roladę przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem lub ubitą śmietaną wyciśniętą z rękawa cukierniczego.

Bon Appétit!



Inspiracja: książka "Kuchen und Torten" z przepisami na ciasta i torty.

Może zainteresuje Was również:

Rolada biszkoptowa z truskawkami

16 komentarzy:

  1. Wspaniała rolada, ten krem wygląda bardzo smakowicie,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. DZIĘKUJĘ! To miłe :) Zapraszam częściej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglada ta rolada.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale narobiłaś mi apetytu...Już tęsknie za jagodami. A mogą być mrożone ? Bo nie mam swojego "słoiczka " z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędny kolor. Chyba jestem wielką fanką kremów jagodowych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super:) uwielbiam rolady:)twoja wyglada fantastycznie :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. witam,
    "Świeżych jagód" to znaczy ile?
    Za'book'owałam sobie przepis ponieważ zahchęcił mnie efekt wizualny a teraz pozostaje mi go sobie darować bo jako osoba nie robiąca kremów z owocami nie chcę ryzykować zrobienia z kremu błota ponieważ są braki w rozpisce ilościowej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No rzeczywiście to ogromne niedopatrzenie z mojej strony. W tej jagodowej roladzie użyłam jagód ze słoika i były to 4 czubate łyżki. W przypadku rolady ze świeżych jagód proponuję wykorzystać ok. 1/2 szklanki.
      Jeśli oczekujesz ciemniejszego kremu zwiększ tę ilość do 3/4 szklanki. Błota nie otrzymasz dzięki żelatynie. Krem idealnie stężeje.

      Pozdrawiam i życzę udanego wypieku,

      Agata

      Usuń
    2. dziękuję :)

      Pozdrawiam
      Ewelina

      Usuń
  9. Na jaka duza blaszke jest ten przepis na ciasto?

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com