środa, 4 czerwca 2014

Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa przepis

Najlepszą zupę szpinakową jadłam w Turcji. Próbowałam wielu, naprawdę wielu w swoim życiu, ale ta turecka smakowała mi najbardziej. Tym przepisem odtwarzam tamten smak. Myślę, że w 90% udało mi się to. Serwuję ją z serem i grzankami jak w Turcji. Musicie koniecznie ją ugotować!Jest naprawdę łatwa, a niezwykle smaczna. 
Konsystencja zupy jest kremowa, choć unikam miksowania całości. Zupa bardzo ładnie się wówczas prezentuje.


Na blogu znajdziecie inne szpinakowe przepisy, które polecam: 
Zupa szpinakowa

Przepis własny

SKŁADNIKI:
450-500 g szpinaku*
500ml bulionu warzywnego
1/4 szklanki białego wina
pół szklanki mleka
1 cebula drobno poszatkowana
2 duże ziemniaki
1 marchewka**
1 pietruszka
kawałek selera
2 spore łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

oraz:
pieczywo do przygotowania grzanek
łyżka smietany 18%
starty ser, np. Gruyere, Parmezan

* u mnie świeży szpinak
** dodaję niekiedy warzywa z przygotowanego wcześniej bulionu, żeby się nie zmarnowały (marchew, seler, pietruszka). Jeśli używacie wcześniej zamrożonego bulionu nie musicie dodawać warzyw, choć zupa jest wówczas bardziej treściwa.

W wysokim garnku rumienię cebulę na maśle i oliwie, podlewam winem. Odparowuję. Dodaję pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Podlewam niewielką ilością bulionu i gotuję do miękkości. W tym momencie również należy dodać pozostałe warzywa, jeśli chcemy ich użyć.
Dokładnie przebrany i umyty (w kilku wodach) szpinak wrzucam do garnka. Szpinak puści wodę, więc należy uważać z bulionem by nie przesadzić. Dolewam mleko i  gotuję przez 15 minut. Następnie blenduję ręcznym blenderem część zupy. Przyprawiam solą, pieprzem, szczyptą gałki. Dodaję przeciśnięty czosnek.
Podaję z grzankami i startym serem lub z paluchami z ciasta francuskiego z pesto (przepis pojawi się za jakiś czas). Dekoruję śmietaną i listkami mięty.


Bon Appétit!

Przepis na zupę szpinakową

Zupa ze świeżego szpinaku


Zupa krem szpinakowa


Czas na szpinak 4!

4 komentarze:

  1. Szpinak uwielbiam pod każdą postacią :) A ta zupka wyglada cudnie po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor ma rzeczywiście obłędny. I jeszcze to białe wino. Musiała smakować wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com