poniedziałek, 23 czerwca 2014

Biszkopt z musem truskawkowym

Biszkopt z musem truskawkowym

Biszkopt z musem truskawkowym to kolejne ciasto, które ostatnio przygotowałam i chętnie podzielę się z Wami przepisem na nie. Biszkopt tak wyrósł, że zakłócił proporcje, które wcześniej sobie obmyśliłam. Pierwotnie na wierzchu miała być jeszcze galaretka truskawkowa lub cytrynowa dla kontrastu, jednak tortownica by już temu nie sprostała :-)
Został wysoki, maślany biszkopt, mus truskawkowy oraz pokrojone truskawki. Bardzo smaczne ciasto, które przygotujecie w mig!A sam spód możecie upiec dzień wcześniej, tak ja zrobiłam to ja. Rano pozostanie wykonanie musu, który tężeje dosyć szybko i tego samego dnia będziecie mogli skonsumować naprawdę pyszne ciasto. Wierzę, że podpasuje Waszym kubkom smakowym.



Biszkopt z truskawkami przepis

Przepis własny

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
175g miękkiego masła
200g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Masło ucieramy z cukrami na gładką i puszystą masę. Wbijamy po 1 jajku i dalej miksujemy. Do masy przesiewamy połączone ze sobą mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia składników. Przekładamy do formy (ciasto jest dość gęste) i pieczemy 25 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem. Następnie studzimy.

MUS TRUSKAWKOWY:
400g truskawek
1 łyżka żelatyny
4 łyżki cukru pudru
5 łyżek jogurtu naturalnego
1/3 szklanki cieplej wody

oraz:
truskawki do ułożenia na wierzchu (ok. 200g)

Tortownica 24cm wyłożona  papierem, posmarowana masłem i oprószona np. mielonymi migdałami

Żelatynę rozprowadzamy w ciepłej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Truskawki na mus dokładnie myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki. Blendujemy na mus i dodajemy cukier puder. Miksujemy i wlewamy jogurt naturalny. Powoli wlewamy żelatynę miksując jeszcze przez chwilę. Naczynie z musem wstawiamy do lodówki i czekamy, aż delikatnie zgęstnieje. Należy doglądać, żeby nie przegapić momentu przełożenia masy na upieczony wcześniej biszkopt.
Kiedy masa zgęstnieje i wylejemy ją na biszkopt układamy truskawki pokrojone w plastry.
Wstawiamy tortownicę do lodówki na czas stężenia, a najlepiej na całą noc.


Bon Appétit!

Biszkopt z musem truskawkowym przepis

Biszkopt z truskawkami


7 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie, ale bym taki biszkopt zjadła,
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo wysoki biszkopt, świetnie Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mówi do mnie. Ależ kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie podane, do tego ulubiona kawa i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko, fantastyczny ma kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasto. Truskawkowa warstwa ma niesamowicie intensywny kolor.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com