Kokosowe muffiny z truskawkami przygotowałam jako poczęstunek dla moich gości na sobotnie popołudnie. Cieszyły się ogromnym powodzeniem i nie było nikogo komu by nie smakowały. Przygotowałam 24 sztuki, które zniknęły w mig! Muffiny upiekłam z dodatkiem mąki orkiszowej, którą bardzo sobie cenię w tego typu wypiekach. Babeczki nie wyrastają może wielkie, ale są bardzo puszyste i smaczne. Możecie dodać do nich truskawki jak ja, ale równie pyszne będą z malinami czy jagodami. Naprawdę polecam!
Przepis własny
SKŁADNIKI SUCHE:
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki mąki pszennej
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI MOKRE:
2 jajka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
125g rozpuszczonego masła
KRUSZONKA:
3 łyżki zimnego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
pół szklanki mąki
Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy palcami i łączymy ze sobą. Kruszonkę można przygotować wczesniej i wstawić do lodówki lub zrobić poprzedniego dnia i zamrozić, owijając szczelnie folią spożywczą.
oraz:
truskawki (mniej więcej szklanka pokrojonych truskawek)
FORMA NA MUFFINY wyłożona papierowymi papilotkami
Przygotowujemy dwa naczynia. W jednym łączymy wszystkie składniki suche. W drugim rozkłócamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i mieszamy łyżką, a nastepnie wlewamy rozpuszczone (ostudzone) masło i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy suche składniki i krótko mieszamy, aż powstanie jednolita gęsta masa. Dodajemy pokrojone truskawki.
Przekładamy masę do papilotek do 3/4 wysokości foremek i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem.
Bon Appétit!
Wspaniałe muffinki połączenie kokosa i truskawek świetne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Poproszę o jedną na jutro do pracy. Piękne są :)
OdpowiedzUsuńPiękne muffinki w równie uroczych papilotkach. I do tego ta kokosowa kruszonka. Wiesz, co dobre :)
OdpowiedzUsuń