Pamiętacie mój Torcik serowy z musem truskawkowym?Robiłam go już dawno temu i postanowiłam przepis odświeżyć i nadać mu innej formy. Jakiś czas temu zobaczyłam podobny przepis na stronie Moje wypieki. Zainspirował mnie, poczyniłam jednak sporo zmian w wykonaniu i wykorzystaniu składników. Serniczek wyszedł pyszny i mimo, że poprzedni robiłam na całych biszkoptach, teraz postanowiłam wykonać spód z rozkruszonych biszkoptów z roztopionym masłem.
Pięknie się prezentuje taki sernik, dobrze się kroi, a co najważniejsze jest lekki, bo zawiera dużo jogurtu, a nie ciężkiej śmietany.
SKŁADNIKI NA SPÓD:
150g biszkoptów (użyłam savoiardi)
100g roztopionego ciepłego masła
Tortownica 21-24cm
Biszkopty przekładamy do szczelnej torebki (najlepiej użyć woreczka do mrożenia) i dokładnie rozkruszamy. Uderzamy o blat lub rozgniatamy wałkiem do ciasta. Przekładamy do miski i zalewamy roztopionym, ale jeszcze ciepłym masłem. Dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do tortownicy i wygniatamy dno. Możemy użyć rąk, nakładki do pierścieni lub denka szklanki.
WARSTWA SEROWO-JOGURTOWA:
250g mascarpone
400g jogurtu greckiego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
pół szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny w proszku
skórka otarta z 1 dobrze wyparzonej cytryny
niecałe 1/2 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej!)
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy, żeby się rozpuściła i odstawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia.
Serek mascarpone miksujemy z jogurtem naturalnym, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i powoli wlewamy żelatynę.
Miksujemy jeszcze przez chwilę i wykładamy masę na spód biszkoptowy. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny do stężenia masy.
MASA TRUSKAWKOWA:
400g truskawek
5 płaskich łyżek cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny w proszku
200g jogurtu naturalnego (użyłam Danone)
1/3 szklanki ciepłej wody
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.
Umyte i odszypułkowane truskawki blendujemy np. ręcznym blenderem na mus i dodajemy cukier puder. Do masy dodajemy powoli jogurt i miksujemy (należy wówczas użyć miksera). Na końcu wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
Ostrożnie przelewamy na dobrze stężoną masę serowo-jogurtową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dekorujemy z wierzchu połówkami truskawek.
Bon Appétit!
Pięknie wygląda Twój serniczek, idealny jest :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i zapraszamy do Nas na smakołyki i rozdawajke z nagrodami!!
Bardzo smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńjak on slicznie wygląda
OdpowiedzUsuńO jaaa! Boskie zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBardzo ładny serniczek. Na pewno smaczny!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudny i zapewne smaczny.
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor! :)
OdpowiedzUsuńTaki sernik to prawdziwy smak lata. Szkoda, że już niedługo będziemy musieli się pożegnać z truskawkami. Na szczęście to dopiero początek lata i pysznych sezonowych owoców :)
OdpowiedzUsuń