Tiganites-przepis |
Tiganites (τηγανίτες) to greckie placuszki podawane z gęstym jogurtem, miodem, oprószone cynamonem i orzechami włoskimi. Małe, puszyste placuszki będą świetną propozycją zarówno śniadaniową jak i deserową.
Według Greków to pierwsze naleśniki, jakie powstały na świecie. I coś w tym jest!Bo zajadali się nimi już starożytni Grecy. Pomyślicie, że to zwykłe placki śniadaniowe, jednak skórka cytrynowa (pomarańczowa również pasuje) nadaje im wyjątkowości.Przepis w oparciu o grecki z moimi proporcjami
SKŁADNIKI na 9 placuszków:
150g mąki pszennej (pełna szklanka)
3/4 szklanki mleka
1 duże jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cukru
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
oraz:
cynamon do oprószenia
miód*
orzechy
olej do smażenia
owoce do podania (np. winogrona lub brzoskwinie)
*użyłam miodu nektarowego z orzechami; greckiego przysmaku
Wbijamy jajko do miski, dodajemy cukier, sól, chwilę miksujemy, a następnie naprzemiennie dodajemy mąkę z proszkiem, cynamon, mleko i skórkę. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Placuszki smażymy małymi porcjami na niewielkiej ilości oleju (ja tylko smaruję patelnię) lub beztłuszczowo, jeśli mamy do dyspozycji odpowiednią patelnię.
Układamy na talerzach, oprószamy cynamonem i podajemy z miodem i orzechami. Jeśli macie więcej czasu i ochoty zmieszajcie łyżkę gęstego jogurtu greckiego z miodem i podajcie do placuszków. Udekorujcie je również dowolnymi owocami. Ja wybrałam greckie winogrona.
Bon Appétit!
Pyszne na śniadanie no i pożywne co najważniejsze :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :) Aż mi się placuszków zachciało :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie, świetne placuszki.
OdpowiedzUsuń