środa, 7 października 2015

Kaiserschmarrn

austriacki omlet kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn, czyli carski omlet to nic innego jak puszysty racuch z dodatkiem rodzynek. W Austrii stanowi śniadanie lub deser. Jego nazwa pochodzi od cesarza Franza Josepha I, na którego cześć przygotowano własnie to danie. Zamiast podać go w tradycyjnej formie, trzeba go rozerwać widelcem, co stanowi "nieład, bałagan", czyli "schmarrn". 
Jest to proste w przygotowaniu danie, które z pewnością uda się każdemu. Koniecznie podane z marmoladą śliwkową. U mnie domowej roboty :-)
przepis kaiserschmarrn


Przepis własny

SKŁADNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mąki
mniej niż 1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
garść rodzynek*

*jeśli przygotowujecie omlet na deser namoczcie rodzynki w rumie na kilka godzin wcześniej

oraz:
cukier puder do oprószenia, cynamon
marmolada śliwkowa

Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier. Chwilę miksujemy, aż cukier rozpuści się. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z mlekiem i mąką. Do tej masy za pomocą łyżki dodajemy białka i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Dorzucamy rodzynki.
Rozgrzewamy patelnię i topimy masło. Wylewamy masę i smażymy na małym ogniu z obu stron. Patelnię najlepiej przykryć, dzięki czemu omlet usmaży się w środku. Rozrywamy na kawałki za pomocą widelca i przekładamy na talerze. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy z ulubioną konfiturą. 

Bon Appétit!

omlet cesarski kaiserschmarrn

przepis na kaiserschmarrn

3 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com