poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Cukier miętowy

cukier miętowy jak zrobic
Cukier miętowy

Cukier miętowy to świetny dodatek do popularnych drinków jak mojito, czy mojito arbuzowe. Ale nie tylko!Warto przygotować taki cukier do ozdoby wszelakich babeczek, ciasteczek, deserów lub ciast. Przyda się również do obtoczenia szklanek, kiedy serwujemy w nich drinki. A jak go zrobić? Przeczytajcie poniżej. 
zielony cukier jak zrobic


Przepis własny

SKŁADNIKI:
3/4 szklanki cukru (gruba rafinada)
duża garść listków mięty (u mnie 3 rodzaje)
kropla barwnika zielonego (opcjonalnie)*
słoiczek do przechowywania cukru

*użyłam barwnika w żelu, który kupilam w Londynie. Stosowanie barwnika nie jest konieczne, ale sama mięta nie zapewni ładnego odcienia zieleni.  Będzie raczej blady i mało zielony.

Osuszone listki mięty rozcieramy w moździerzu i stopniowo dodajemy cukier. Mocno rozcieramy, aż cukier zabarwi się. Dodajemy barwnik na końcówce noża (dosłownie kropla). Cukier przekładamy do większego kubka i mieszamy.
Przesypujemy cukier na blachę wyłożoną papierem i suszymy najlepiej przez całą dobę. Co jakiś czas mieszamy. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w szafce.

Bon Appétit!

przepis na cukier miętowy

jak zrobic cukier miętowy

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na cukier dekoracyjny własnej roboty. Taki własnie jest dostępny w sklepach, ale mała jego ilość kosztuje krocie. A po co wydawać, jak można mieć własne? I w dodatku wiemy co znajduje się w środku. Cukier ten na pewno uświetni każdy domowy wypiek, czy też kolorowy koktajl. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com