Pieczeń rzymska (klops) |
Pieczeń rzymska, zwana klopsem przygotowana z mieszanki mięsa wołowo-wieprzowego. Koniecznie z jajkami na twardo, porządnie przyprawiona i podana z chrzanem (u mnie tata trze chrzan) lub domowym sosem tatarskim. To rodzaj domowej wędliny podawanej często na stole wielkanocnym, ale nie tylko. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to serdecznie Wam polecam przepis mojej mamy, dopieszczony przeze mnie.
Przepis mamy
SKŁADNIKI:
1 kg mięsa (u mnie wołowo-wieprzowe)
2 całe jajka
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 mała czerstwa bułka namoczona w mleku
1 płaska łyżka majeranku suszonego
ok. pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
szczypta gałki muszkatołowej
1 czubata łyżka musztardy np. kremskiej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz czarny
4 jajka ugotowane na twardo
2 czubate łyżki bułki tartej (jedna do farszu, druga do posypania)*
1 łyżka oliwy do zeszklenia cebuli
*jeśli mięso nie będzie zbyt zwarte zwiększamy ilość bułki tartej
KEKSÓWKA dł. 25cm wyłożona papierem do pieczenia
Mięso i odciśniętą bułkę mielimy przez maszynkę. Cebule drobno siekamy i szklimy na patelni. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, łyżkę bułki tartej, przeciśnięty czosnek, natkę, musztardę, sporo soli i pieprzu. Doprawiamy do smaku mieloną papryką, gałką i majerankiem.
W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 1/3 część mięsa, a następnie jajka na twardo jedno obok drugiego przez cały środek.
Przykrywamy resztą mięsa i dociskamy. Posypujemy obficie bułką tartą.
Pieczemy przez ok. 90 minut w temperaturze 180 stopni na środkowej półce piekarnika.
Po upieczeniu odstawiamy na godzinę i przekładamy na deskę lub półmisek. Kroimy w plastry. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem.
Podajemy z pieczywem i koniecznie z chrzanem lub domowym sosem tatarskim.
Bon Appétit!
Moja Mama też co roku robi taką pieczeń na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńTakie pieczenie są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńObowiązkowa pozycja na stole wielkanocnym :) Uwielbiam i czekam z utęsknieniem, aż moja mama go przygotuje :)
OdpowiedzUsuńU nas w tym roku też była pieczeń. Do tego domowy sos tatarski i mamy pyszną przystawkę :)
OdpowiedzUsuń