Sałatka z makaronu orzo ze szpinakiem |
Sałatka z makaronu orzo, ze szpinakiem, awokado, groszkiem, boczkiem i fetą. Pomysł na wiosenne, lekkie danie obiadowe lub kolację. Świetnie sprawdzi się też jako lunch do pracy.
Spokojnie można ją przygotować wieczorem przed snem i wstawić do lodówki. Zachęca wyglądem i smakiem. W większości wykorzystałam same zielone warzywa, które na myśł przywodzą już zapach i smak wiosny.
W sałatce jest boczek, dzięki czemu jest bardziej treściwa i smaczniejsza, ale jeśli nie jadacie mięsa to pomińcie go. Dobrą alternatywą może być tuńczyk z puszki :-)
A jeśli nie macie zamrożonego kawałka fety użyjcie parmezanu. Będzie równie pysznie. Naprawdę polecam!
Przepis własny
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki makaronu orzo
pół szklanki mrożonego zielonego groszku
50g boczku
pół awokado*
szklanka szpinaku (u mnie baby)
kawałek sera feta ( u mnie mrożony i starty na tarce)
1 gałązka koperku do ozdoby sałatki
* drugą połówkę awokado z pestką przykryć skórką z użytej połówki i schować do lodówki, a wieczorem np. zjeść na kanapce lub użyć do koktajlu
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania wrzucamy mrożony groszek. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
W międzyczasie kroimy boczek w paski i wytapiamy na patelni. Po zrumienieniu przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął tłuszcz.
Awokado pozbawione skórki kroimy w kostkę i skrapiamy obficie sokiem z limonki lub cytryny.
Wszystkie składniki przekładamy na owalny talerz: makaron z groszkiem, awokado, wytopiony boczek i szpinak. Polewamy sałatkę i ścieramy mrożony ser feta. Dekorujemy gałązkami koperku.
DRESSING:
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu z białego wina
płaska łyżka musztardy
świeżo mielony pieprz
sok z połowy limonki
2 łyżki posiekanego koperku
Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę.
Bon Appétit!
Ale kolorowa i pyszna pewnie;)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, muszę sobie kupić orzo :)
OdpowiedzUsuńRisoni też się nada :)
UsuńCudowna zieleń na talerzu. Świetna sałatka - w sam raz na drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuń