poniedziałek, 21 lipca 2014

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska przepis

Sałatka nicejska jest sałatką bardzo sytą, więc z powodzeniem zastąpi Wam obiad. Popularna na całym świecie, choć jej korzenie sięgają południa Francji. W oryginalnym przepisie używa się świeżego tuńczyka, do którego niestety nie mam dostępu, dlatego zawsze używam mięsa tuńczyka z puszki. Niech Was nie przeraża ilość składników, możecie zmodyfikować przepis wedle uznania. Ja jednak taką wersję przyjęłam kilka lat temu, bo jest najbliższa oryginałowi i jej się trzymam. 
Wszystkie smaki lata na jednym talerzu. Czy może być smaczniej?



Przepis na sałatkę nicejską

Przepis własny

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
kilka listków sałaty (najodpowiedniejsza będzie rzymska)*
3-4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach
garść zielonej fasolki szparagowej
1 pomidor
pół puszki tuńczyka
4 fileciki anchois
1-2 jajka ugotowane na twardo
pół cebuli czerwonej lub jedna mała
5-7 czarnych oliwek

*użyłam masłowej, bo taką miałam pod ręką

Ziemniaki szorujemy i gotujemy. Z fasolki odcinamy końcówki i wrzucamy na osolony wrzątek na około 5 minut, a następnie przekładamy do naczynia z lodowatą wodą. Odcedzamy. Na talerzu układamy listki sałaty, przekrojone ziemniaki, pomidory w ćwiartki, fasolkę, kawałki tuńczyka, anchois, czerwoną cebulę, (pokrojone lub nie) oliwki. Z wierzchu układamy przekrojone jajka. 


DRESSING:
4-5 łyżek oliwy z oliwek EV
2 łyżki octu z białego wina
1/2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu

Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą w miseczce i polewamy nim sałatkę.

Sałatkę prezentuję Wam celowo bez dressingu. Polana, nie wygląda już tak apetycznie na zdjęciach.

Bon Appétit!

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska

3 komentarze:

  1. Aż wstyd,że jeszcze nigdy jej nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona sałatka :) A teraz akurat mamy sezon na świeżą, chrupiącą fasolkę.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com