środa, 2 kwietnia 2014

Babka cytrynowa z czekoladą

Wielkanocna babka cytrynowa
Babka cytrynowa z czekoladą

Babka cytrynowa z czekoladą jest niezwykle puszysta i smaczna!Jak znalazł na nasze tegoroczne wielkanocne wypieki :-) Bazą do tego ciasta był przepis, na który kiedyś natrafiłam (Klik!). Tam jednak babka jest z malinami. Ja chciałam uzyskać zupełnie inny smak bez użycia owoców. Wykorzystałam sok i skórkę cytrynową oraz kropelki czekoladowe. Otrzymałam bardzo puszysty wypiek, który wszystkim zasmakował. Obawiałam się tylko efektu końcowego, ze względu na dużą ilość mąki w cieście. Masa okazała się być straszliwe gęsta. Mimo obaw babka wyszła. 


babka na wielkanoc z czekoladą przepis

Przepis stąd

SKŁADNIKI:
200g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
4 jajka
skórka otarta z 2 wyparzonych cytryn+sok z 1 całej cytryny
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki rumu
1 opakowanie kropelek czekoladowych (100g)

Forma z kominem 24-25 cm nasmarowana masłem i obsypana mąką lub kaszą manną

UWAGA: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie biała. Wbijać po 1 jajku i krótko miksować na małych obrotach. Dodać rum, skórkę i sok z cytryny. Dodawać powoli wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Krótko miksować do połączenia składników. Dodać kropelki czekoladowe i wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem.
Piec przez 50-55 minut w temp. 180 stopni góra-dół. Po upieczeniu trzymać babkę w piekarniku jeszcze 5-8 minut i dopiero uchylić piekarnik.

LUKIER:
1 białko
ok. 200g cukru pudru
posypka cukrowa lub jajeczka dekoracyjne (opcjonalnie)

Połączyć białko z cukrem pudrem na gładką masę. Masa musi być biała i gęsta, żeby lukier nie spływał bardzo z babki. Ozdobić babkę wedle uznania. Ja wykorzystałam migdały w białej czekoladzie i posypce pudrowej.

Bon Appétit!

Przepis na wielkanocną babkę cytrynową


Przepis na babkę wielkanocną z czekoladą


Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Jak świątecznie już u Ciebie. Piękny wypiek i wart powtórzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uległam jej urokowi i upiekłam. Jutro bedzie zjedzona. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com