środa, 31 lipca 2013

Dżem morelowy

Dżem morelowy musi być zamknięty na zimę w słoikach. Musi, bo bez niego nie ma tart z jabłkami i gruszkami, kruchych babeczek, tortu Sachera czy drożdżowych rogalików. W dodatku, jeśli oprócz wersji słodkiej, zrobicie wytrawną z niewielkim dodatkiem imbiru lub/i chili, tymianku lub kardamonu będziecie mogli wykorzystać go do dań mięsnych.  Jakaż dobra jest kaczka lub kurczak w takiej wersji owocowej.
Już nie zachwalam, a polecam przepis :-)

Zapewne widzieliście na Facebooku zdjęcia owoców, z których powstawały przetwory: dżem morelowy, dżem agrestowy, wiśniowy oraz nalewka wiśniowa. Postaram się niedługo opublikować kilka przepisów na te przetwory i inne, które powstaną w trakcie.

Zapraszam Was na Facebookowy profil, gdzie możecie oglądać więcej moich zdjęć i podglądać mnie w kuchni :)


Przepis mamy

SKŁADNIKI:
3 kg moreli
2 saszetki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii)*
cukier żelujący 2:1 (na każdy 1 kg owoców 0,5 kg cukru żelującego)**

* przywożę cukier z prawdziwą wanilią z Niemiec
**na 3 kg moreli użyłam 1,5 kg cukru żelującego

Morele dokładnie myjemy w ciepłej wodzie i pestkujemy. Umieszczamy je w garnku i gotujemy przez około 10-15 minut do czasu, aż puszczą sok i zmiękną.
Łączymy z cukrem, wanilią, mieszamy, ponownie gotujemy przez ok. 15 minut. Nie spuszczamy z oka i ciągle mieszamy, by nie przypalić.

Gotowy dżem wlewamy do wyparzonych uprzednio słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak studzimy i układamy w naszej spiżarni.


Otrzymałam 10 słoiczków różnej wielkości z podanych proporcji. 

Bon Appétit!




8 komentarzy:

  1. ale dla mnie to nie konfitura
    konfituę robi się na syropie cukrowym i nie miesza się, i absolutnie nie dodaje cukru żelującego!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma niesamowity kolor! Szkoda, że mój Połówek nie lubi moreli :(

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!~! a skórki??obierasz??...ja nie obieram :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robilam dżemu morelowego, a może warto, więc biorę ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też nie, ale chyba warto spróbować. Te sklepowe zawierają masę konserwantów, a taki dżem jest banalny w wykonaniu, wystarczy troszkę chęci i do dzieła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem jest naprawdę pyszny, więc polecam z czystym sumieniem :) Tylko trzeba się spieszyć, nim morele znikną :/

      Usuń
  6. dżem morelowy to podstawa w każdej spiżarce :) Ja też niedawno "zasłoikowałam" wszystkie morele jakie miałam :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com