Dyniowe pancakes piernikowe |
Dyniowe pancakes piernikowe to placuszki z wykorzystaniem domowej przyprawy piernikowej oraz syropu z dyni. Podane z dżemem agrestowym, dzięki czemu smakowo balansują z korzennym syropem dyniowym. Dodatkowo oprószone cukrem pudrem i cynamonem. Puszyste, miękkie i takie jesienne. Wyobrażam sobie, że tak zaczynacie niedzielne śniadanie.
Przepis autorski
SKŁADNIKI na 9-10 placuszków:
150g mąki gryczanej (pełna szklanka)
mniej niż 3/4 szklanki mleka
1 duże jajko
3 łyżki syropu dyniowego (mój jest dość gęsty)*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cukru
szczypta soli
oraz:
cynamon i cukier puder do oprószenia
dżem agrestowy lub frużelina z agrestu
*jeśli Wasz syrop jest rzadszy dodajcie mniej mleka z korzyścią dla syropu
Wbijamy jajko do miski, dodajemy cukier, sól, chwilę miksujemy, a następnie naprzemiennie dodajemy mąkę z proszkiem, mleko i syrop dyniowy. Miksujemy krótko do połączenia składników. Konsystencja będzie delikatnie gęstsza, niż do naleśników.
Wbijamy jajko do miski, dodajemy cukier, sól, chwilę miksujemy, a następnie naprzemiennie dodajemy mąkę z proszkiem, mleko i syrop dyniowy. Miksujemy krótko do połączenia składników. Konsystencja będzie delikatnie gęstsza, niż do naleśników.
Placuszki smażymy małymi porcjami na niewielkiej ilości oleju (ja tylko smaruję patelnię) lub beztłuszczowo, jeśli mamy do dyspozycji odpowiednią patelnię.
Pyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńIdealne na jesienne śniadanie :)
OdpowiedzUsuń