czwartek, 12 listopada 2015

Dyniowe pancakes piernikowe

Pankejki dyniowe
Dyniowe pancakes piernikowe

Dyniowe pancakes piernikowe to placuszki z wykorzystaniem domowej przyprawy piernikowej oraz syropu z dyni. Podane z dżemem agrestowym, dzięki czemu smakowo balansują z korzennym syropem dyniowym. Dodatkowo oprószone cukrem pudrem i cynamonem. Puszyste, miękkie i takie jesienne. Wyobrażam sobie, że tak zaczynacie niedzielne śniadanie.
Dyniowe placuszki z przyprawą do piernika

Przepis autorski

SKŁADNIKI na 9-10 placuszków:
150g mąki gryczanej (pełna szklanka)
mniej niż 3/4 szklanki mleka
1 duże jajko
3 łyżki syropu dyniowego (mój jest dość gęsty)*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cukru
szczypta soli

oraz:
cynamon i cukier puder do oprószenia
dżem agrestowy lub frużelina z agrestu

*jeśli Wasz syrop jest rzadszy dodajcie mniej mleka z korzyścią dla syropu

Wbijamy jajko do miski, dodajemy cukier, sól, chwilę miksujemy, a następnie naprzemiennie dodajemy mąkę z proszkiem, mleko i syrop dyniowy. Miksujemy krótko do połączenia składników. Konsystencja będzie delikatnie gęstsza, niż do naleśników. 
Placuszki smażymy małymi porcjami na niewielkiej ilości oleju (ja tylko smaruję patelnię) lub beztłuszczowo, jeśli mamy do dyspozycji odpowiednią patelnię.
Układamy na talerzach, oprószamy cynamonem i cukrem pudrem. Podajemy z dżemem lub frużeliną.

Bon Appétit!

pancakes dyniowe

2 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com