Placuszki gryczane z figami |
Placuszki gryczane (bezglutenowe) przyprawione cynamonem i podane z figami oraz borówkami. W bardzo jesiennym stylu, skropione miodem spadziowym i posypane orzechami włoskimi. Dodatkowo do środka wsypałam odrobinę mielonego siemienia lnianego. Musicie koniecznie spróbować tych zdrowych i jakże pysznych placuszków. Podajcie je w dowolnymi owocami. Mogą to być również dżemy, frużeliny czy nutella :-) Niebawem pokażę Wam również placuszki dyniowe według tego przepisu. Już nie mogę się doczekać!
Przepis własny
SKŁADNIKI na około 10 placuszków:
2 dojrzałe banany (ja dałam 3 mniejsze)
ok. 3/4 szklanki mąki gryczanej (ewentualnie 1 łyżka więcej)*
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu**
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka oleju ryżowego, rzepakowego lub innego
*masa musi być gęsta i kleista
**zimą dodajcie przyprawy piernikowej
oraz:
figi, borówki amerykańskie
miód
orzechy włoskie, migdały
Do szklanki wsypujemy mąkę, sodę, siemię lniane i cynamon. W miseczce rozgniatamy na papkę banany i dodajemy jogurt wymieszany z mlekiem i olejem. Mieszamy. Wsypujemy suche składniki ze szklanki i mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. Smażymy po kilka minut z każdej strony, najlepiej bez tłuszczu. Do tego celu musicie wybrać najlepszą patelnię z nieprzywierającym dnem. Wyjmujemy na talerz i dekorujemy w dowolny sposób.
Bon Appétit!
Zjadłabym teraz takiego placuszka :) Wyglądają świetnie :) Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuń