Sałatka z rukolą i figami |
Sałatka z rukolą i figami to moja kolejna jesienna sałatkowa propozycja. Zaledwie kilka wspaniałych składników czyni tę sałatkę bardzo wyjątkową. Mamy tu rukolę, ser z pleśnią, orzeszki piniowe, karmelizowaną czerwoną cebulę, pestki granatu oraz figi, które stawiają kropkę nad "i".
Fenomenalny smak, do którego warto nieustannie wracać. Sałatkę możecie polać dressingiem z podanego przeze mnie przepisu zarówno na zimno, jak i na ciepło. W tym drugim przypadku wystarczy przelać sos na patelnię i chwilę podgrzać, a w nim choćby na chwilę warto zanurzyć figi, by nabrały nowego smaku. Decyzję pozostawiam Wam. Uważam, że obie wersje są bardzo trafione.
Polecam Wam też inną sałatkę z figami. Przepis znajdziecie TU.
Przepis autorski
SKŁADNIKI dla 2 osób:
ok. 150-200g rukoli
3-4 figi
1 łyżka podprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
pestki z 1/2 owocu granatu
100g sera z pleśnią (np. Lazur)
2 czerwone cebule
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki glassy balsamicznej
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę. Dodajemy glassę balsamiczną. Chwilę smażymy, aż cebula lekko się skarmelizuje i zmięknie.
Na talerzu układamy umytą rukolę, dodajemy pokrojony lub pokruszony ser, skarmelizowaną cebulę, figi i polewamy dressingiem. Posypujemy sałatkę orzeszkami piniowymi, pestkami granatu i serwujemy np. z bagietką i lampką wina.
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka musztardy
kilka kropel soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz
Pyszna, kolorowa salatka!
OdpowiedzUsuńpyszna i zdrowa salatka.!!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńFigi i ser z niebieską pleśnią pasują do siebie idealnie. Sama robiłam podobną sałatkę rok temu. Pychota!
OdpowiedzUsuńTaka sałatka z figami to klasyk, a dodatkowo z tymi plackami z poprzedniego przepisu mogłaby tworzyć bardzo ciekawe danie na lunch czy kolację. Bogactwo smaków i kolorów.
OdpowiedzUsuń