Sałatka z figami |
Jesienna sałatka z figami i serem brie musi znaleźć się na Waszych stołach o tej porze roku. Jej podstawą są figi oraz dressing miodowo-musztardowy. Sałatka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto jednak podać ją od razu po przygotowaniu. Smaki rozkładają się zupełnie inaczej. Karmelizowane figi i smażony ser to świetny sposób na jesienną sałatkę. Do tego lampka wina i kawałek bagietki = poezja smaku!
Przepis autorski
SKŁADNIKI dla 2 osób:
2 garści ulubionej mieszanki sałat (u mnie mix sałat, ok. 150g)
3-4 figi
kilka suszonych pomidorów
150g sera brie (może być też kozi)
kilkanaście orzechów macadamia (lub innych ulubionych, ewentualnie podprażonych ziaren słonecznika)
Na talerzu układamy sałatę. Dodajemy suszone pomidory. Na patelni grillowej podgrzewamy ser i przekładamy na talerz. Orzechy podprażamy na suchej patelni i przesypujemy do sałatki, a następnie na tą samą patelnię wlewamy gotowy dressing i podgrzewamy na małym ogniu. Dorzucamy pokrojone figi i chwilę trzymamy w cieple. Przekładamy figi do sałatki i polewamy ciepłym sosem z patelni.
DRESSING:
2 łyżki miodu
1 łyżka glassy balsamicznej (u mnie malinowa Monini)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz
Łączymy miód z glassą, oliwą, sokiem z cytryny i musztardą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Bon Appétit!
Super pomysl na salatke!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i pewnie tak smakuje
OdpowiedzUsuń