piątek, 31 lipca 2015

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa przepis
Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa dołączy do tegorocznych przepisów na Frużelinę z agrestu oraz Frużelinę z czerwonej porzeczki. Robię jej zdecydowanie więcej, ponieważ smakuje tak dobrze, że mogłabym ją wyjadać łyżką ze słoika. Sernik z jej dodatkiem to prawdziwe mistrzostwo! Nie wspomnę o tak banalnych naleśnikach, lodach czy gofrach z frużeliną wiśniową. Zachęcam do przygotowania i odstawienia głęboko do spiżarni, żeby za szybko nie zniknęła.

Frużelina z wiśni

frużelina wiśniowa


Przepis własny

SKŁADNIKI:
3kg wydrylowanych wiśni
500g cukru lub więcej (spróbujcie podczas przygotowania)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 150ml wody (zimnej)

Wrzucamy wiśnie do większego rondla i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin, aż wiśnie puszczą sok. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż cukier rozpuści się. Do gorących wiśni wlewamy rozrobioną z wodą mąkę i mieszamy intensywnie, aż frużelina zacznie gęstnieć. Jeśli jest zbyt rzadka należy dodać jeszcze więcej mąki z wodą. Wszystko zależy od Waszych preferencji, a przede wszystkim od rodzaju wiśni.
Gorącą frużelinę przekładamy do suchych słoiczków i mocno zakręcamy. Nie potrzeba jej pasteryzować.

Bon Appétit!

Przepis na frużelinę z wiśni

3 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com