Grecka zupa z zielonej soczewicy, czyli fakes to smaczna propozycja obiadowa na zimowe dni. Bardzo pożywna, a do jej wykonania potrzeba niewielu składników. Wystarczy by nas nasycić i prosty posiłek zmienić w coś absolutnie pysznego.
Bardzo ją Wam polecam. Tak bardzo mi posmakowała, że robię ją ostatnio niezwykle często.
Bardzo ją Wam polecam. Tak bardzo mi posmakowała, że robię ją ostatnio niezwykle często.
Przepis grecki
SKŁADNIKI:
2 szklanki zielonej soczewicy
2 duże marchewki pokrojone w drobną kostkę
200 ml passaty pomidorowej
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
sól, pieprz
ok. 1,3 litra wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z czerwonego wina
duża szczypta oregano
gałązka lubczyku (opcjonalnie)
natka pietruszki (opcjonalnie)
Na oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek, nie dopuszczając do zezłocenia. W międzyczasie płuczemy bardzo dokładnie soczewicę i przekładamy na sitko.
Do cebuli dodajemy liście laurowe i pokrojoną marchew. Mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Wrzucamy soczewicę i zmniejszamy ogień. Mieszamy, dolewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy passatę, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy ocet winny. Od siebie dodałam jeszcze gałązkę mrożonego lubczyku i suszoną natkę pietruszki.
Próbujemy zupy, a jeśli jest potrzeba przeciskamy dodatkowy ząbek czosnku.
Zupę podajemy z pieczywem. Po wlaniu na talerz skrapiamy oliwą.
Dobrym pomysłem będzie również pokruszenie na wierzch plastra fety.
Dobrym pomysłem będzie również pokruszenie na wierzch plastra fety.
Bon Appétit!
niezwykle apetyczna propozycja! takiej zupy z soczewicy jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńsuper zupka na taką okropną pogodę ;)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie i rozgrzewająco, w sam raz na tę zimową aurę :)
OdpowiedzUsuńjaki ciemny kolor! czy to właśnie zasługa tego octu?
OdpowiedzUsuń