piątek, 30 stycznia 2015

Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem waniliowym
Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym i lukrem kawowym, najbardziej charakterystyczne i najsmaczniejsze! Nie można się od nich tak łatwo oderwać i choć jest przy nich sporo pracy, to najlepiej rozłożyć ją na dwa etapy. Dla ułatwienia wykonajcie krem dzień wcześniej, a w dniu pieczenia będzie zdecydowanie mniej czynności do wykonania.
Teraz w okresie Karnawału mogą być swietnym zamiennikiem tłustych faworków i pączków, więc polecam tym, którzy rozpoczęli dietę :-)
Wyszło mi 25 ciasteczek.



Eklerki z ciasta parzonego

Przepis na eklerki

Przepis własny

SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:
4 całe jajka
szklanka wody
szklanka mąki pszennej
125g masła

Do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę i wkładamy masło. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam jednorazowego) z okrągłą tylką i na papier do pieczenia w dużych odstępach wyciskamy małe eklerki o długości ok. 8cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 200 stopni góra-dół lub 180 stopni z termoobiegiem) i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu przekrawamy wzdłuż i pieczemy kolejną partię.
Eklerki wypełniamy kremem za pomocą szprycy lub rękawa z końcówką gwiazdką. Z wierzchu dekorujemy lukrem kawowym.

KREM:
650 ml mleka
7 żółtek
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka ekstraktu z wanilii
150g cukru
50g mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Mleko zagotowujemy. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrami i dodajemy obie mąki.  Wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i mieszamy.
Całość przelewamy do garnka z gotującym się mlekiem. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
Przekładamy krem do szklanej lub metalowej miski. Przykrywamy folią spożywczą tuż przy powierzchni kremu. Chłodzimy kilka godzin lub trzymamy całą noc w lodówce.

LUKIER:
szklanka cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki wrzątku lub rumu*

*jeśli używamy rum, należy kawę rozpuścić wcześniej w jak najmniejszej ilości gorącej wody i dokładnie rozetrzeć

Łączymy składniki na lukier, dobrze je mieszając. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy rumu lub wody. Jeśli za rzadki uzupełniamy cukrem pudrem.

Bon Appétit!

Eklerki z kremem budyniowym i lukrem kawowym

Przepis na eklerki

Przepis na najlepsze eklerki



3 komentarze:

  1. Mniam, wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam eklerki, wieki już nie jadłam... Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekałam na te eklerki. Wyszły Ci mistrzowsko!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com