Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to ekspresowe i swojskie danie, które dobrze smakuje szczególnie zimą!To niezbyt wyszukana potrawa, ale nie powiecie mi, że jej nie lubicie?Każdy lubi zapiekanki...zwłaszcza te ziemniaczane, z podsmażoną cebulą i kiełbasą lub boczkiem. Zapieczone pod kołderką z tartego sera.
A do zapiekanki świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty, jeśli lubicie takie połączenia.
A do zapiekanki świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty, jeśli lubicie takie połączenia.
Przepis własny
SKŁADNIKI dla 2 osób:
5-6 większych ziemniaków
1 duża cebula
kawałek kiełbasy (ok. 15-20cm kawałek)
1 duże jajko
pół szklanki mleka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka majeranku suszonego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta słodkiej mielonej papryki
pieprz świeżo mielony
sól
oraz:
kawałek sera (u mnie gouda)
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. Gotujemy w wodzie, aż będą półmiękkie, ale nadal zachowują kształt. Odcedzamy i wykładamy do formy żaroodpornej posmarowanej oliwą z oliwek.
Cebulę siekamy, kiełbasę kroimy w plastry. Rumienimy na patelni i wykładamy na zapiekankę.
Jajko rozkłócamy, dodajemy mleko, jogurt, sól, pieprz, gałkę, paprykę i majeranek. Przeciskamy czosnek i wszystko mieszamy. Polewamy zapiekankę i ścieramy ser. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180-190 stopni do rozpuszczenia i zezłocenia sera.
Musi być pyszna - świetny przepis, zapisuję !
OdpowiedzUsuńSycąca, idealna zimowa zapiekanka :) Pycha! :)
OdpowiedzUsuńAch, zjadła bym spory kawałek...:)
OdpowiedzUsuńMoja para kaloszy!
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl na obiad!
:)
Takie zapiekanki są idealne na zimowe obiady. I widzę, że podałaś do niej przepyszną surówkę z kapusty kiszonej :)
OdpowiedzUsuń