niedziela, 21 grudnia 2014

Syrop cynamonowy do kawy

Syrop cynamonowy-przepis


Syrop cynamonowy do zrobienia w dosłownie tyle, ile gotujemy wodę na herbatę. Dla wielbicieli cynamonu, słodkich kaw, herbat, grzanego piwa, a także trafny pomysł na prezent.  Może być przechowywany dość długo, ponieważ konserwuje go cukier.
Wystarczy niewielka ilość by zamienić zwykłą kawę w niezwyczajny napój.
Z pewnością znacie tego typu kawy z kawiarni sieciowych. Ja nigdy po nie nie sięgam, bowiem są dla mnie za słodkie. A że nie słodzę herbaty od dzieciństwa, a do kawy wrzucam zaledwie 3 maleńkie kryształki cukru kandyzowanego, to każda z tych kaw przyprawia mnie o mdłości. Na szczęście reszta rodziny lubi takie dodatki do kaw, więc mam dla kogo je robić.

Jeszcze przed Świętami zamierzałam Wam zaprezentować syrop piernikowy, jednak z braku czasu nie zdążę :-(



Przepis na domowy syrop cynamonowy

Przepis własny

SKŁADNIKI:
szklanka wody (250ml)
2 duże laski cynamonu
3/4 szklanki cukru (pół na pół ciemny brązowy z demerara)

W rondelku gotujemy wodę z laskami cynamonu. Wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy z ognia. Kiedy syrop ostygnie przelewamy do małej butelki. Wrzucamy wykorzystany cynamon (jedną lub obie laski).
Przechowujemy w temperaturze pokojowej. Butelka z syropem może stać w szafce, na blacie kuchennym lub w lodówce.

Bon Appétit!

Przepis na syrop cynamonowy

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam cynamon! Muszę koniecznie spróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł! Od zawsze lubię kawę z cynamonem, ale syrop to coś wspaniałego! Wesołych Świąt! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko, przepiękne ujęcia :) Kawa z takim syropem musi smakować wyjątkowo dobrze.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com