wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek pomarańczowy z bezą

Przepis na mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy z bezą

Niezwykle kruchy i pyszny Mazurek pomarańczowy z bezą, który obiecałam w poprzednim poście. Miałam na niego ochotę już w ubiegłym roku i wreszcie teraz udało mi się go upiec. 
Ciasto jest bardzo maślane i kruche, dlatego należy się z nim delikatnie obchodzić. Przede wszystkim zaraz po upieczeniu.
Ciasto smakuje zarówno w dzień pieczenia, jak i na następny dzień, choć gwarantuję, że długo nie poleży. Mimo, że jest słodki, co jest cechą charakterystyczną wszystkich mazurków, skusiłam się od razu na 3 porcje, nie mogąc się powstrzymać. Ten, kto mnie zna wie że to aż niemożliwe!A jednak :-)
To mój wielkanocny mazurkowy faworyt!Gwarantuję, że Wasz też!



Mazurek pomarańczowy na wielkanoc

Przepis stąd

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
170g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
150g zimnego masła
50g cukru
1 jajko

BEZA:
2 białka
100g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

oraz:
450g marmolady pomarańczowej (kupiłam w Lidlu)

FOREMKA 20x30cm

Przesypać obie mąki do miski, dodać cukier i pokrojone masło. Posiekać nożem lub specjalnym przecinakiem do ciasta, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki.  Dodać jajko i wyrobić ciasto. Będzie się kruszyć, ale takie właśnie ma być. Jeśli jednak składniki nie chcą się zbytnio połączyć należy dodać 2 łyżki zimnej wody lub śmietany.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru i dopasować do wymiarów blaszki. Przełożyć wraz z papierem. Wykleić boki ciasta na wysokość ok. 1cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do temp. 160 stopni z funkcją góra-dół. Ciasto piec do delikatnego zezłocenia przez ok. 35 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto i rozsmarować na nim całą marmoladę pomarańczową.

W czasie pieczenia ubić białka na sztywno z odrobiną soli. Kiedy będą już ubite na sztywno dodawać po łyżce cukru i ubijać dalej. Na końcu dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego formować małe beziki. Wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut do wysuszenia bezy. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni góra-dół (bez termoobiegu).


Bon Appétit!

Mazurek z konfiturą pomarańczową

kruchy mazurek pomarańczowy


Wielkanocne Smaki - edycja IV

9 komentarzy:

  1. Beziki cudnie udekorowały mazura:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty, lekki i na pewno smaczny! :)
    Biorę przepis, może uda mi się go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne połączenie. Musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, świetne połączenie i super wygląd!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudnie z tymi bezikami się prezentuje. Bomba jak dla mnie. Że też nie trafiłam na ten przepis wcześniej bo bym go upiekła. A tak mam mazurek kajmakowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda. Muszę sobie zapisać na przyszły rok.

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepszy mazurek. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile czasu taki Mazurek zachowuje świeżość?

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com