wtorek, 17 lipca 2012

Pierogi z jagodami

Szaleństwo jagodowe trwa! W moim menu nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Moi domownicy przepadają za nimi, ale powiem Wam skrycie, że ja również. Dlatego robiłam je dwa razy pod rząd i pewnie na tym nie koniec. Pierogi z jagodami podaję z jogurtem naturalnym, który mieszam z cukrem, polewam je i w takiej formie jem. Dla mnie to smak lata...



Przepis własny

SKŁADNIKI na ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
3-4 łyżki oliwy z oliwek
ok. pół szklanki ciepłej przegotowanej wody

oraz:
jagody (dowolna ilość, nigdy nie odmierzam)
kilka łyżeczek cukru do posypania jagód+ łyżka mąki (żeby jagody nie puściły za dużo soku)
kubeczek małego jogurtu naturalnego (np. Danone) + łyżka cukru




Jagody myjemy, suszymy, podsypujemy cukrem i mąką.

Wsypujemy mąkę do miski, robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Wyrabiamy, dodając wodę i oliwę, aż ciasto będzie elastyczne i wolne. Nie może być gęste i zbite. Nie może się przyklejać do stolnicy. 
Rozwałkowujemy je na opruszonej mąką stolnicy z wyczuciem, nie może być ani cienkie, ani grube. Wykrawamy szklanką krążki.



Wypełniamy owocami i sklejamy brzegi dokładnie rękoma. Układamy na ściereczkach wysypanych mąką lub talerzach. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 4 minuty, aż zaczną wypływać na wierzch.

Bon Appétit!













16 komentarzy:

  1. Na taki obiad to się wpraszam!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystkie pierogi! ale najbardziej te ruskie. i z owocami sezonowymi. te jagody, ach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj też miałam pierogi z jagodami, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie, z chęcią zjadłabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, chętnie takie bym zjadła:)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że pierogi z jagodami królują na blogach! Nic dziwnego - prawdziwe smaki lata! :) Piękne Ci wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpadam na takie koniecznie! Bo lepienia przeze mnie pierogów ta kuchnia raczej nie wytrzyma :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pyszności :) a ja jeszcze nie jadłam jagód w tym roku ;(

    OdpowiedzUsuń
  9. ja wolę co prawda pierogi w wersji na słono czyli ruskie albo z kapustą i grzybkami..no ale :) na te z jagodami zawsze się skuszę, przynajmniej raz w roku latem ;)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com