poniedziałek, 23 lipca 2012

Ciasteczka maślane z lawendą

Lubicie chrupiące ciasteczka maślane? Ja bardzo! I własnie takie prezentuję Wam dzisiaj. Wykonane na bazie masła i cukru z lawendą z własnego ogródka. Cukier należy przygotować co najmniej na tydzień przed pieczeniem. Jest idealny również do innych wypieków.
Obiecuję Wam, że jeśli zrobicie te ciasteczka choć raz, to będziecie od nich uzależnieni. Są chrupiące i rozpływają się w ustach. Ktoś się skusi?




SKŁADNIKI na około 30 cieniutkich chrupiących ciasteczek:
115g miękkiego masła
1 jajko
90g cukru z lawendą
125g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny

Piekarnik należy rozgrzać do 175 stopni z termoobiegiem.
Miękkie masło zmiksować z cukrem lawendowym, dodać rozkłócone jajko i ucierać na gładką masę. Dodać mąkę z proszkiem, a następnie skórkę cytrynową. Wstawiamy następnie ciasto na około 15 minut do lodówki. 
Na blasze z wyposażenia piekarnika ułożyć papier do pieczenia i nakładać ciasto małą łyżeczką. Ciasto rozlewa się na boki, więc należy robić duże odstępy.
Pieczemy 10 minut do delikatnego zrumienienia na złoty kolor.

UWAGA:
Ciastka po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie. Należy wyłożyć je ostrożnie na kratkę i ostudzić, po kilku chwilach można już jeść.

Bon Appétit!



CUKIER LAWENDOWY:
dowolna ilość cukru
kilka garści zerwanych kwiatów lawendy

Cukier należy przygotować na około tydzień przed pieczeniem ciasteczek. W szczelnie zamkniętym słoiku umieścić cukier z warstwowo rozsypanymi kwiatami lawendy.

Poniżej taka ilość tylko do zdjęcia! Lawendy i cukru dałam znacznie więcej i wstrząsnęłam słoikiem by się przemieszała.










17 komentarzy:

  1. Urocze:) Śliczne zdjęcia i kolory:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasteczka jak marzenie... porywam kilka do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Omnonom... Piękne zdjęcia :) Mój tata uwielbia maślane ciasteczka. Na pewno te też przypadłyby mu do gustu i przypomniały o wakacjach w Prowansji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! A wiesz, że te ciasteczka to właśnie mojemu tacie najbardziej smakowały i zjadł cały talerz? :) Są idealne!

      Usuń
  4. Agatko,

    super, że podałaś także przepis na cukier lawendowy! Jak tylko dorwę świeżą lawendę to go przygotuję :) Dziękuję!

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie to nie przepis, a dobra rada jak wykonać cukier lawendowy :) Ale rzeczywiście to dobry pomysł, bo ciasteczka są przepyszne!
      Miłego dnia!

      Usuń
  5. Ale fanie cieńkie:)
    A zimą zamiast lawendy wiórki kokosowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dżizus następne uzależnienie! :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Agatko,ja juz nie wiem czy Ty jestes bardziej utalentowana jesli chodzi o fotografie czy kucharzenie;-)Ania P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Aniu, chyba jednak kucharzenie lepiej mi wychodzi :)

      Usuń
  8. Ja sie skusze! Musze tylko wyszperac gdzies lawende.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne ciasteczka, cudowny stosik:) Chętnie bym się poczęstowała.
    Podoba mi się ten cukier lawendowy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają świetnie ;) aromat lawendowy musi nadawać ciekawego posmaku. I do tego do zdjęcie, jest genialne ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne, nawet na fotce widać ze są pysznie kruchutkie i az pachnie!słodko -lawendowo...

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam lawendę, uwielbiać będę więc zarówno maślane ciasteczka z lawendą jak i lawendowy cukier.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com