środa, 4 kwietnia 2012

Tiramisu

Tiramisu do deser, który się albo kocha, albo nienawidzi :) Fantastyczne połączenie biszkoptów, kawy espresso, likieru Amaretto i serka mascarpone. Ja zdecydowanie to kocham :) Robiłam go już na różne sposoby, ale ten poniżej sprawdza się w 100%, a co najważniejsze każdemu smakuje. Tym razem prezentuję tiramisu podane w pucharkach, ale niekiedy zdarza mi się robić w tortownicy dla większej ilości osób.  Wtedy kroję na równe trójkątne porcje, wyjmuję łopatką, podaję z listkiem mięty i gałką lodów waniliowych.
Każdy obiad podawany we Włoszech kończy się jakimś deserem i małą filiżanką espresso, tiramisu jest najczęsciej wybieranym klasykiem. Jednak w każdym miejscu smakuje inaczej. 
Do dziś trwa spór kto wynalazł ten bajeczny deser i w jakim regionie pojawił się on najwcześniej.
Myślicie, że tiramisu działa na zmysły? :)




SKŁADNIKI na 4 spore pucharki:

1 duże opakowanie serka mascarpone 250g
biszkopty savoiardi
1 całe jajko + 3 żółtka
50g cukru (może być cukier puder)
200 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy espresso z dodatkiem 2 łyżeczek cukru oraz 1 łyżeczką czekolady rozpuszczalnej lub kakao
ok. 4 łyżek likieru Amaretto lub więcej :)
kieliszek Baileys
gorzka czekolada do posypania lub kakao dobrej jakości

Kawę parzymy i studzimy. Dodajemy alkohol. Odstawiamy.
Jajko oraz żółtka ubijamy z dodatkiem cukru na białą masę. Dodajemy serek mascarpone i chwilę miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Biszkopty maczamy obficie z dwóch stron w kawie i układamy w pucharkach, następnie nakładamy masę, posypujemy każdą z wartstw kakao, czynność powtarzamy i układamy kolejną warstwę. Ostatnią warstwą jest zawsze ta z sera. Wierzch deseru posypujemy kakao lub startą gorzką czekoladą (ja wolę czekoladę). Wstawiamy tiramisu do lodówki na parę godzin. 

Bon Appétit!



6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Uwielbiam tiramisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tiramisu :) tylko w moim przepisie daję białe wino w miejsce likieru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kilka razy jadłam oszukane tiramisu (na serkach Danio) i szczerze mówiąc smakowało mi tak sobie. Ciekawa jestem klasycznej, prawdziwej wersji. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żeby zjeść prawdziwą i nieoszukaną wersję to tylko we Włoszech, ale i tam smakuje wszędzie inaczej. Ja staram się by moje tiramisu było zbliżone do oryginału. Naprawdę smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam tiramisu, jeden z pyszniejszych deserów.
    ps. warto zrezygnować z weryfikacji obrazkowej.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com