Robię ją zawsze w dużej szklanej misie, a potem każdy sobie dzieli na porcje i zalewa dressingiem.
Przepis własny
SKŁADNIKI na 5 osób:
pełna szklanka kaszki kuskus
2 łodygi selera naciowego
duża czerwona cebula
pół słoika suszonych pomidorów
2 puszki tuńczyka
około 20 zielonych oliwek (na oko)
pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
DRESSING:
mały jogurt naturalny Danone
6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżeczki octu białego winnego
2 łyżeczki musztardy
2 czubate łyżeczki miodu
sok wyciśnięty z całej limonki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta bazylii i natki pietruszki
świeżo zmielony kolorowy pieprz
szczypta słodkiej papryki
Kaszkę kuskus wsypać do metalowej miski, delikatnie posolić i zalać wrzątkiem ok. 1cm nad poziomem kaszki. Przykryć na ok. 5 minut by zwiększyła objętość. Przełożyć do innego naczynia i ostudzić.
W międzyczasie pokroić w piórka lub kostkę czerwoną cebulę, selera naciowego, pomidory suszone i oliwki na plasterki. Tuńczyka odcedzić i dodać do pozostałych składników.
Dokładnie wymieszać.
Polać przygotowanym dressingiem. Wymieszać. Podawać po delikatnym schłodzeniu z podpieczoną bagietką.
Bon Appétit!
Uwielbiam sałatki z kuskusu:)
OdpowiedzUsuńJa też i robię takich sałatek naprawdę wiele
Usuńmuszę w końcu spróbowac kuskus! ;) wygląda mniam!
OdpowiedzUsuńRzerczywiscie, dressing pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję, ten dressing można wykorzystać również do innej sałatki, ale to może kiedyś jak zamieszczę cały przepis :)
UsuńSuper, uwielbiam kuskus :) Mam nadzieję, że uda mi się nie zapomnieć o tym przepisie.
OdpowiedzUsuńJa też mam nadzieję :)
UsuńTen przepis zachęcił mnie do kupienia selera naciowego po raz pierwszy w życiu. Jutro wypróbuję Twoj przepis z ogromną ochotą ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! :) Mam nadzieję, że będzie smakować!
UsuńMam wszystkie składniki. Muszę koniecznie wypróbować! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiesze się! Daj znać czy smakowało! :)
UsuńUwielbiam takie sałatki :) Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńmoje smaki!
OdpowiedzUsuń