czwartek, 5 kwietnia 2012

Śledzie w sosie jogurtowo-musztardowym

Po tych wszystkich słodkościach na blogu z przewagą masy budyniowej, aż głupio zamieszczać przepis na śledzie, ale że jestem w fazie przygotowań świątecznych to mam nadzieję, że mi to wybaczycie? A nóż widelec może zdążycie jeszcze je przygotować na święta! To jeden z moich ulubionych przepisów na śledzie, ale właściwie robię je tylko na Wielkanoc. Bardzo proste do zrobienia, idealne w połączeniu ze świeżym pieczywem. Następnym razem postaram się zamieścić przepis na inne śledzie, jak np. z pomidorami suszonymi lub korzenne. 
(Tak, tak jestem śledziarą) :)



SKŁADNIKI:
400g śledzi (ok.10 filetów matjasów)
1 duże jabłko ze skórką pokrojone w półplasterki
1 duża cebula pokrojona w piórka

MARYNATA:
mały jogurt naturalny Danone
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
2 duże łyżki musztardy chrzanowej
świeżo wyciśniety sok z połowy cytryny
2 łyżeczki octu winnego
szczypta curry
świeżo zmielony kolorowy pieprz
pół łyżeczki cukru
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę



Śledzie namoczyć i wypłukać, by nie były zbyt słone. Pokroić w mniejsze kawałki. 
Przygotować marynatę ze wszystkich składników i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić i zalać wrzątkiem na ok. 5 minut, a następnie odsączyć z wody. 
Układać w płaskim naczyniu (z przykryciem) warstwowo kolejno śledzie, posypując piórkami cebuli i układać półplasterki jabłka. Polewać sosem.  Na wierzchu udekorować dowolnie plasterkami cytryny, jabłkami lub posiekanym koperkiem.
Śledzie najlepiej przygotować na ok. 48 godzin przed podaniem. 

Bon Appétit!


17 komentarzy:

  1. Wybaczamy, bo sledzie tez lubimy ;)
    Czekam na kolejne sledziowe przepisy

    OdpowiedzUsuń
  2. prawdziwy, dobry śledź to najwiekszy skarb smakoszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie danie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja śledzia lubię tylko pod pierzynką i w śmietanie. No, może gdybym spróbowała Twojego to by mi się odmieniło? Hmm.. całkiem ładnie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, może i w takiej postaci by Ci smakował. Kto wie? :)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawe połączenie smaków ;) Na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam śledzie :)

    Wesołych i Smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne połączenie z jabłkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też jestem śledziarą!:) a Twoja wersja jest bardzo apetyczna:) PS. Bardzo ciekawy blog, przejrzałam już wszystkie przepisy, będę często zaglądać:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny!Bardzo się cieszę i zapraszam do obserwacji :)

      Usuń
  9. wygladaja bardzo apetycznie :) napewno skorzystam z przpeisu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com